La nivelul anilor 90, vizitele peste hotare ale președintelui de atunci al României, Ion Iliescu, aduceau adevărate dezastre, tărilor și chiar persoanelor cu care acesta interacționa. Demisii, decese, cataclisme, tsunami, atentate, accidente grave, în general tot ce poate fi mai rău. De aceea se și spunea, după o tragedie în zonele respective, că ghinIon Iliescu „lovește din nou”. Și cazuri au tot fost.
Iată că acum „dușmanii” lui Vladimir Putin cad ca spicele de grâu. Se poate vorbi de o rețetă magică a Moscovei de îngenunchiat opozanți, știut fiind că ex-președintele Iliescu era școlit la Frunze?
Revenind în zilele noastre, Europa e zguduită de demisii de răsunet, în marile cancelarii. Criticii vocali ai Rusiei, susținători fervenți ai sancțiunilor împotriva Kremlinului și fani declarați ai lui Volodimir Zelenski, nu se simt prea bine.
Țări precum Marea Britanie, Italia, Estonia și Bulgaria sunt exemplele de ultimă oră, care s-au trezit în plină criză, de orice, fără premieri.
Boris Johnson, primul-ministru al Marii Britanii, a fost demis. Era recunoscut pentru pozițiile anti Putin, un susținător și vizitator al Kievului.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Un alt opozant fățiș al Kremlinului, premierul italian Mario Draghi și-a anunțat joi demisia. Liderul unei țări în care Zelenski deține un palat nu tocmai ieftin.
Așa-zisul reformist premierul bulgar Kiril Petkov și el un zgomotos susținător al liderului ucrainean și a sancțiunilor împotriva Rusiei, a fost demis.
De blestem nu a scăpat nici Kaja Kallas primul premier femeie din Estonia, care a demisionat după numai șase luni. Chiar dacă are tată fost comisar european. Ea solicitase ca NATO să trimită noi trupe și armament în Estonia, fiind îngrijorată de un atac al Rusiei.
Nici cancelarul german Olaf Sholtz nu se simte prea bine. Până și „stăpânului inelelor”, Joe Biden, are nevoie de o busolă, ori de cineva care să îi spună unde se află și de ce.
”Să moară dușmanii mei”, vorba ”baladei”, dar nu sunt sigur dacă e tocmai rusească. Cam asta s-a întâmplă în ultimele zile la nivel macro-politic.
Acum fără răutate, la nivel micro, un vizitator al Kievului, mare amator de selfie, care a ținut morțiș să bage capul în poză, a dispărut urât și cel mai rapid, de pe firmamentul politicii dâmbovițene. Strivit. Da, este vorba despre supermanul „echipei câștigătoare”, Florin Cîțu, dacă vă mai amintiți de el.
O fi tot „efectul” Putin?
Numai că, printre pelerinii cu azimut la Kiev se numără și tandemul intelectual, liberalo-social-democrat, Nicolae Ciucă-Marcel Ciolacu. Nu în ultimul rând trebuie să îl consemnăm și pe globe-trotterul, primul turist al țării, Klaus Iohannis, care a dat Sibiul pe capitala Ucrainei. Deocamdată, iată că sunt bine-merci. Ba unul chiar cu porți deschise larg spre NATO.
Acum, au avut pe ei veste antiglonț dar nu suntem siguri că în perspectivă, ținând cont de exemplele de mai sus, ritualurile și incantațiile woodoo, pe care probabil le face Putin în biroul său din Kremlin, nu se vor repercuta și asupra simpaticilor politicieni români.
Pai, curat ghinion, cum ar spune un celebru fost meditator la fizică.