Vladimir Putin, trădat de cel mai important aliat al său. Liderul rus nu se aștepta la o astfel de lovitură

Ana Anitoiu 27.06.2022, 08:03
Vladimir Putin, trădat de cel mai important aliat al său. Liderul rus nu se aștepta la o astfel de lovitură

Vladimir Putin a fost trădat de cel mai important aliat al său. Liderul rus nu se aștepta să primească o astfel de lovitură din partea lui, la aproximativ cinci luni de când a declanșat un război în Ucraina și a atras numeroase sancțiuni din partea Occidentului pentru țara sa.

Cum a fost trădat Vladimir Putin de cel mai important aliat al lui

Potrivit experților, deși Vladimir Putin avea speranțe mari referitoare la reorientarea economiei ruse către Est și Sud, liderul de la Kremlin a avut parte de o surpriză imensă. Mai exact, China va putea livra mărfuri către Europa, ocolind Rusia, prin proiectul Rutei Internaționale de Transport Trans-Caspica.

„Comercianții din China, confruntați cu dilema de a trimite mărfuri în Europa prin Rusia sau Kazahstan, aleg din ce în ce mai mult Kazahstanul. Pentru mulți participanți la comerțul cu Rusia, cu economia sa încurcată în sancțiuni, pur și simplu nu mai este o opțiune”, au spus experții.

Cantitățile expediate prin căile ferate kazahe cresc considerabil și sunt planificate noi rute din China, printre care se numără și ruta feroviară China-Kirgâzstan-Uzbekistan (CKU).

Vladimir Putin, tradat de cel mai important aliat al sau
Vladimir Putin

Care este motivul pentru care Vladimir Putin a fost trădat de aliatul său

Un expert, Paul Stronsky, cercetător senior la „Carnegie Endowment for International Peace”, a explicat la jumătatea lunii iunie dificultățile în contextul cărora Vladimir Putin a fost trădat de cel mai important aliat al său.

„Furnizorii europeni se tem acum să-și trimită mărfurile cu trenul prin Rusia, având în vedere riscurile reputaționale sau îngrijorarea că Rusia va întârzia aceste mărfuri. Producătorii chinezi se tem să folosească această rută din aceleași motive”, a spus el.

Ce altă țară este interesată de un proiect împotriva lui Vladimir Putin

De asemenea, Turcia este interesată activ de dezvoltarea rutei de transport transcaspice, conform agenției de știri de stat turce TRT. Ruta Internațională de Transport Transcaspică, care mai este cunoscută și drept TMTM sau Coridorul Mijlociu, este un coridor de transport internațional. Acesta străbate China, Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia și merge mai departe către Turcia și țările europene.

Calea ferată Azerbaidjan-Georgia-Turcia sau Baku-Tbilisi-Kars este o secțiune cheie a Coridorului de Mijloc. Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au avut o întâlnire la data de 10 mai, în Ankara.

Declarația comună a celor doi lideri cu privire la un parteneriat strategic consolidat include o schiță a unei noi etape nu doar în relațiile bilaterale, ci și în reconfigurarea hărții multilaterale a Eurasiei Centrale.

Kazahstanul are și anumite avantaje geografice pentru transformarea sa într-un nod de tranzit ce ocolește Rusia. Există unele rute între Asia și Europa prin Canalul Suez. Însă, costurile și timpii de livrare sunt mai mari decât rutele alternative prin Marea Caspică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...