Vladimir Putin se implică în război „la nivel de colonel sau general de brigadă”. Cu cine colaborează

Beatrice Dumitru 17.05.2022, 16:15
Vladimir Putin se implică în război „la nivel de colonel sau general de brigadă”. Cu cine colaborează

Ucraina rezistă eroic în fața Rusiei. După aproape trei luni de război, trupele Moscovei nu au înregistrat niciun succes, iar surse occidentale susțin că Vladimir Putin se implică la planificarea operațiunilor din Ucraina, ceea ce ar putea contribui la eșecurile militare din regiunea Donbas. Liderii occidentali sunt de părere că Ucraina va triumfa în războiul declanșat de Moscova, pe 24 februarie.

Vladimir Putin se implică în războiul din Ucraina

Sursele militare occidentale au spus că Vladimir Putin lucrează în continuare îndeaproape cu generalul Valeri Gerasimov, comandantul forțelor armate ruse, spre deosebire de afirmațiile făcute de Ucraina săptămâna trecută conform cărora șeful militar a fost îndepărtat, notează The Guardian.

Vladimir Putin se implică atât de mult în războiul din Ucraina încât ia decizii operaționale și tactice „la nivelul unui colonel sau general de brigadă”, potrivit surselor. Președintele rus ajută la determinarea mișcării forțelor în Donbas, unde săptămâna trecută invadatorii au suferit o înfrângere sângeroasă, încercând de mai multe ori să traverseze un râu strategic din estul Ucrainei, au mai spus sursele.

Vladimir Putin se implică în război „la nivel de colonel sau general de brigadă”. Cu cine colaborează
Trupele ruse nu au repurtat niciun succes în Ucraina.

Credem că Putin și Gerasimov sunt implicați în luarea deciziilor tactice la un nivel la care ne-am aștepta în mod normal să fie luate de un colonel sau un general de brigadă”, a spus sursa militară, referindu-se la bătălia în curs din estul Ucrainei.

Un șef de guvern ar trebui să aibă lucruri mai bune de făcut decât să ia decizii militare. Ar trebui să stabilească strategia politică mai degrabă decât să se blocheze în activitatea de zi cu zi”, a spus Ben Barry, fost brigadier din armata britanică și expert în război terestre la Institutul Internațional de Studii Strategice

„Ucraina va câștiga războiul”

Armatele Moscovei nu au reușit până acum să-și îndeplinească obiectivul în Donbas, unde au lansat o ofensivă în urmă cu o lună, în timp ce încercarea de săptămâna trecută de a traversa râul Siverski Donețk de lângă Bilohorivk, pentru a înainta spre regiunea separatistă, a dus la distrugerea a peste 70 de vehicule rusești și la pierderea a cel puțin un batalion de echipamente, potrivit estimărilor bazate pe fotografiile de la locul de luptă.

Forțele ruse au înregistrat un alt eșec și la Harkov, de unde au fost împise de armata Ucrainei până la graniță, după ce la sfârșitul lunii martie au fost nevoite să se retragă din jurul Kievului.

Amiralul Tony Radakin, șeful forțelor armate ale Marii Britanii, a declarat că Ucraina va câștiga războiul împotriva Rusiei, deoarece este vorba de o „luptă existențială pentru națiunea sa”. Acesta consideră că supraviețuirea administrației de la Kiev este garantată.

Cele aproape trei luni de lupte dure în care soldații ucraineni au reușit să țină piept forțelor ruse l-au determinat și pe Jens Stoltenberg să spună că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Moscovei și a subliniat că invazia Rusiei „nu decurge așa cum a planificat Kremlinul”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...