Vladimir Putin schimbă discursul despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Singura cerință pe care o are acum președintele rus

Beatrice Dumitru 30.06.2022, 10:05
Vladimir Putin schimbă discursul despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Singura cerință pe care o are acum președintele rus

Suedia și Finlanda sunt tot mai aproape de integrarea în NATO, după ce Turcia și-a dat acceptul ca acestea să facă parte din alianța militară. Decizia de aderare a celor două state nordice nu a fost deloc pe placul Rusiei la început, dar după mai multe amenințări la adresa lor Vladimir Putin și-a schimbat total discursul, în schimb pune o condiție.

Vladimir Putin, despre aderarea Suedie și Finlandei la NATO

Atunci când Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO mai mulți oficiali ruși au spus că această extindere a Alianței reprezintă o amenințare pentru Rusia, care va acționa în consecință. Cel mai dur avertisment venea din partea fostului președinte rus și un aliat al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedv, care afirma că Moscova va trebui să își consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare. „Nu se mai poate vorbi despre o Baltică fără arme nucleare”, spunea acesta în aprilie.

Lucuruile pare că s-au schimbat, iar retorica lui Vladimir Putin despre aderarea Finlandei și Suedie la NATO este neașteptată. Președintele rus a declarat că nu vede nicio problemă, dar Rusia va răspunde „în oglindă” dacă NATO va desfășura trupe și infrastructură în Finlanda și Suedia, după ce acestea se alătură alianței militare condusă de SUA, notează Reuters.

Vladimir Putin schimbă discursul despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Singura cerință pe care o are acum președintele rus
Finlanda și Suedia au depus cererile pentru aderarea la NATO.

Cu Suedia și Finlanda, nu avem problemele pe care le avem cu Ucraina. Ele vor să adere la NATO, să meargă înainte. Dar trebuie să înțeleagă că nu a existat nicio amenințare înainte, în timp ce acum, dacă contingentele militare și infrastructura sunt desfășurate acolo, va trebui să răspundem în oglindă și să creăm aceleași amenințări pentru teritoriile din care vin amenințări la adresa noastră”, a spus Vladimir Putin, după discuții cu liderii regionali din statul ex-sovietic Turkmenistan din Asia Centrală.

„Ar putea fi unele tensiuni”

Liderul de la Kremlin a mai precizat ca relaţiile Moscovei cu Helsinki şi Stockholm s-ar putea, însă, înrăutăţi din cauza apartenenţei lor la NATO. Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia.

Totul a fost bine între noi, dar acum ar putea fi unele tensiuni, cu siguranță vor fi. Este inevitabil dacă există o amenințare pentru noi”, a mai spus Vladimir Putin.

Comentariile președintelui rus au venit la o zi după ce Turcia, membru NATO, și-a ridicat dreptul de veto asupra cererii Finlandei și Suediei de a se alătura alianței militare. Astfel, Ankara a dat undă verde celor două state nordice să continue procesul de integrare, marcând cea mai mare schimbare în securitatea europeană din ultimele decenii.

Vladimir Putin a adăugat că obiectivele a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina au rămas neschimbate, că scopul său a fost „eliberarea” regiunii Donbas din estul Ucrainei și crearea condițiilor pentru a asigura securitatea Rusiei. De asemenea, el a mai spus că trupele ruse au avansat în Ucraina și că intervenția militară decurge conform planului și nu este nevoie să se stabilească un termen limită pentru încheierea campaniei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...