Vladimir Putin s-a vaccinat împotriva covid-19, dar departe de ochii presei. Cum și-a motivat gestul

Stan Filon, Mihai Cheleș 29.03.2021, 08:40
Vladimir Putin s-a vaccinat împotriva covid-19, dar departe de ochii presei. Cum și-a motivat gestul

Președintele Rusiei, Vladimir Putin s-a vaccinat împotriva coronavirusului! Liderul de la Kremlin nu a urmat modelul multor lideri ai lumii, care au ales să se vaccineze în direct, pentru a da încredere populației, ci a făcut-o într-un cadru privat, iar motivul a fost unul care ridică semne de întrebare.

Vladimir Putin s-a vaccinat împotriva covid-19, dar departe de ochii presei

Vladimir Putin a spus că nu vrea să se simtă ca o maimuță, așa că a ales să se vaccineze într-un mediu privat, departe de ochii lumii și de camerele de luat vederi. Așadar, populația Rusiei nu a putut vedea momentul vaccinării șefului statului, care nici nu a dorit să precizeze cu ce vaccin a ales să se imunizeze.

În schimb Vladimir Putin i-a îndemnat pe ruși să meragă să se vaccineze, pentru a fi în siguranță. ”Dacă o persoană vrea să se simtă în siguranţă, să nu se îmbolnăvească sau să nu rămână cu sechele după îmbolnăvire, atunci este de preferat să se vaccineze, bineînţeles”, a declarat Vladimir Putin, cu prilejul unui interviu difuzat de televiziunea publică.

Vladimir Putin s-a vaccinat impotriva covid-19
Vladimir Putin s-a vaccinat impotriva covid-19

Rusia va ridica restricțiile când 70% din populație va fi vaccinată

Șeful statului a încercat să-i îndemne pe ruși să iasă și să se vaccineze, în contextul în care campania de vaccinare din Rusia avansează într-un ritm lent, la aproape patru luni de la punerea în circulaţie a vaccinului Sputnik V. Doar 4 milioane de ruşi au fost vaccinaţi cu ambele doze, iar alte 2 milioane cu prima doză. Cifrele arată că aproximativ doar 4% din populația a fost imunizată, iar studiile nu arată deloc bine.

Potrivit unui sondaj publicat la începutul lui martie de centrul independent Levada, aproape două treimi dintre ruşi estimează că COVID-19 este o ”armă biologică” creată de om, iar 62% dintre persoanele chestionate nu sunt dispuse să se vaccineze.

Președintele Rusiei a estimat că țara va fi în măsură să renunţe la restricţiile impuse de pandemie atunci când 70% dintre adulţii ruşi vor fi vaccinaţi împotriva coronavirusului. Ținta propusă pare foarte îndepărtată, mai ales că Vladimir Putin spera ca până în luna august să fie imunizată 70 % din populația țării.