Vladimir Putin revine în arena internațională. El va participa la summitul BRICS găzduit de Beijing

Mihnea Tălău 22.06.2022, 10:56
Vladimir Putin revine în arena internațională. El va participa la summitul BRICS găzduit de Beijing

Președintele rus Vladimir Putin va participa joi la summitul virtual al BRICS găzduit de Beijing. Este pentru prima dată când liderul de la Kremlin va participa la un forum cu șefii marilor economii de când a lansat invazia în Ucraina la începutul acestui an.

Ce mesaj vrea să transmită BRICS

Pentru Putin, acest lucru ar putea oferi o lovitură de imagine  Chipul său apare alături de alți lideri ale căror țări alcătuiesc această grupare acronimă – Xi Jinping al Chinei, Narendra Modi al Indiei, Jair Bolsonaro al Braziliei și Cyril Ramaphosa al Africii de Sud, fiind un semnal că Rusia, deși lovită de sancțiuni și mustrări pentru invazie, nu este singură, informează CNN.

Este un mesaj care ar putea să rezoneze cu atât mai clar cu cât China și Rusia, cu câteva săptămâni înainte de invazie, au declarat că propria lor relație nu are „nicio limită” și cu cât fiecare dintre liderii BRICS au evitat să condamne Rusia în mod categoric, chiar dacă au diferite niveluri de interes în a nu fi văzuți ca aprobând acțiunile sale.

Invazia lui Putin în Ucraina este posibil să aducă o nouă complicație în BRICS, o grupare de mai bine de un deceniu a principalelor economii emergente, care suferă deja de neîncredere între membri și de ideologii nepotrivite.

Viziunea țărilor BRICS asupra ordinii globale

Dar decizia grupului de a continua cu cel de-al 14-lea summit anual reflectă o viziune a țărilor BRICS asupra ordinii globale și, prin extensie, asupra situației din Ucraina, care se îndepărtează de cea a Occidentului, spun experții.

„Vorbim despre câteva economii foarte importante, a căror conducere este dispusă să fie văzută cu Putin, chiar dacă este doar pe o platformă virtuală. Faptul că Putin este binevenit, că nu este un paria, că nu este împins afară – și acesta este un angajament normal, care a avut loc în fiecare an și are loc în continuare – este un mare avantaj pentru Putin”, a declarat Sushant Singh, cercetător senior la Center for Policy Research (CPR) din New Delhi.

În timp ce țările pot susține că angajarea Rusiei este mai bună decât să nu se angajeze, optica nu face decât să devină mai ascuțită în contrast. Summitul BRICS este urmat, câteva zile mai târziu, de reuniunea unui bloc al principalelor economii avansate din lume, Grupul celor Șapte, care au fost unite în vocea lor împotriva agresiunii rusești și au dat afară Moscova din blocul lor după anexarea Crimeei în 2014.

Spre deosebire de G7, se așteaptă ca la summitul de joi, BRICS să acționeze cu prudență în ceea ce privește Ucraina, exprimându-se probabil în favoarea unei rezolvări pașnice, chiar dacă membrii săi ar putea cere cu atenție țărilor occidentale să examineze impactul sancțiunilor lor asupra economiei globale, spun observatorii.

Urmăriți Impact.ro și pe