Vladimir Putin, pe cale să facă un test nuclear în Marea Neagră. Nava rusească „Belgorod” nu se mai găsește la baza sa din Marea Albă

Elena Avramescu 04.10.2022, 08:12
Vladimir Putin, pe cale să facă un test nuclear în Marea Neagră. Nava rusească „Belgorod” nu se mai găsește la baza sa din Marea Albă

Din cauza situației nefavorabile pentru Putin din Ucraina, nereușind să facă progresele dorite, se crede că acesta s-ar pregăti pentru o demonstrație de forță și chiar un test nuclear în Marea Neagră. Informația a fost publicată de jurnaliștii „The Times”, ținând cont că nava rusească „Belgorod”, cel mai mare submarin nuclear din lume, nu se mai găsește în baza sa din Marea Albă. În plus, mai multe convoaie cu echipamentele nucleare au fost filmate în Rusia centrală în timp ce se îndreptau către Ucraina.

Marea Neagră, la un pas să fie scena unui test nuclear

Se pare că NATO a trimis un mesaj către toate țările membre și partenere o evaluare a serviciilor de informații conform căreia Putin urmează să demonstreze, printr-un test nuclear la granițele Ucrainei, posibil în Marea Neagră, că este gata să folosească arme de distrugere în masă de care dispune.

Conform spuselor unui analist militar, în cazul în care Putin vrea să facă o demonstrație, acest lucru se va întâmpla în Marea Neagră, și nu pe uscat, deoarece nu are unde să folosească arma nucleară tactică în deplină siguranță.

„NATO a trimis un raport membrilor și aliaților săi alertându-i asupra faptului că se așteaptă ca Rusia să testeze torpila cu capacitate nucleară Poseidon, posibil în Marea Neagră, pe care o controlează.

În timp ce oficialii de la Washington elaborează posibile scenarii de răspuns, NATO a raportat că submarinul nuclear K-329 Belgorod se îndreaptă spre Arctica, după ce a devenit operațional în iulie”, a notat „The Times”.

Submarinul „Belgorod” ar fi dat dispărut de la baza sa din Siberia și s-ar îndrepta spre Arctica. Acesta a fost lansat în urmă cu doar câteva luni și transportă torpile Poseidon ce pot avea încărcătură nucleară. Se pare că aceste torpile, denumite și „arma Apocalipsei”, sunt chiar de 30 de ori mai mari decât unele obișnuite și au o rază de acțiune de nu mai puțin de 10.000 de kilometri.

Rusia isi concentreaza fortele de desant in Marea Neagra
Marea Neagra

Generalul în retragere Virgil Bălăceanu a fost invitat la Digi 24, unde a vorbit despre scenariul unui test nuclear cu rachete Poseidon în Marea Neagră, spunând că aceasta este închisă din punct de vedere militar.

„Oare președintele Erdogan a fost întrebat? Mă întreb cum aduce submarinul Belgorod în Marea Neagră? (…) Cele 6 submarine pe care rușii le au în flota Mării Negre sunt convenționale, sunt de tip Kilo, modernizate. Și submarinul nostru Belgorod, care este tras la doc, este tot din clasa Kilo. Ca atare, lucrurile nu se leagă în Marea Neagră. În Oceanul Arctic s-ar putea lega.

Știm prea bine că atunci când au avut de testat Satan-ul sau Sarmat-ul, cum îi spun ei, au notificat Statele Unite. Pentru că atunci când faci testul unei rachete și faci testul cu încărcătură convențională, că nu se fac testele cu încărcătură nucleară, dar și în aceste condiții, fiind o rachetă de tip intercontinental, notifici, pentru că altfel se consideră că testul este o tragere propriu-zisă și când se trage propriu-zis, se răspunde în aceeași modalitate”, a declarat generalul Bălăceanu.

În plus, acesta chiar s-a arătat sceptic cu privire la eventuala folosire a armei nucleare tactice, spunând că ar fi inutil să fie folosită în Marea Neagră, iar pe uscat frontul din Ucrainea este volatil și nu există o graniță, deoarece linia de contact nu este stabilă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...