Vladimir Putin, măsuri incredibile. Ce nu mai au voie să facă ruşii începând de acum

Stan Filon 26.02.2021, 13:03
Vladimir Putin, măsuri incredibile. Ce nu mai au voie să facă ruşii începând de acum

Vladimir Putin se pare că s-a săturat de protestele din ultima vreme, așa că a venit cu niște măsuri care i-au șocat pe ruși. Sute de mii de oameni au ieșit săptămâni întregi în stradă, în apărarea disidentului Alexei Navalnîi, iar mii de manifestanți au fost arestați.

Vladimir Putin promulgă legi șocante

Acum, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, miercuri, noi legi care înăspresc amenzile prevăzute pentru infracțiunile comise în timpul manifestațiilor, dar a promulgat și niște legi ciudate, care permit amendarea platformelor de socializare care blochează cetățeni ruși. Legea prevede amenzi mărite pentru infracțiunile comise în timpul manifestațiilor, dar și pentru cele ale giganților internetului, după recentele proteste împotriva puterii, relatează LA LIBRE BELGIQUE.

Noile prevederi vorbesc chiar și despre trimiterea la închisoare a manifestanților. Astfel, demonstranții găsiți vinovați de nerespectarea indicațiilor forţelor de ordine în mod repetat pot fi amendați cu până la 20.000 de ruble (230 de euro la rata actuală) sau pot primi 30 de zile de închisoare. Legea anterioară prevedea pentru astfel de fapte amenzi de până la 5.000 de ruble. Așadar, noile măsuri vin cu amenzi de patru ori mai mari! Amenzile sunt destul de mari, ținând cont de faptul că salariul mediu în Rusia este de 50.000 de ruble, aproximativ 560 de euro.

Vladimir Putin promulga legi socante 
Vladimir Putin promulga legi socante

Amenzi pentru Facebook și Twitter

În același timp, președintele Vladimir Putin a mai promulgat o lege foarte ciudată. Aceasta prevede amenzi de 2500 de ruble pentru publicarea informațiilor de către autori care nu specifică statutul lor de “agenți străini”.

Legea actualizată acum datează însă din 2012. De atunci, organizațiile sau persoanele fizice recunoscute ca “agenți străini” trebuie să se înregistreze la autorități, unde să specifice clar statutul lor actual.

Una dintre noile legi prevede şi amenzi de până la un milion de ruble (11.000 de euro) pentru platformele digitale precum Facebook sau Twitter, care încalcă în mod repetat regulile “internetului suveran”, dar pot merge până la 3 milioane de ruble (33.000 de euro) pentru site-urile care au “sancționat” mass-media sau cetățeni ruși, de exemplu prin blocarea conținutului acestor autori.

Rusia a votat o lege în 2019 prin care se impune în special furnizorilor de servicii de internet să permită un “control centralizat al traficului”, pentru a contracara eventualele amenințări. De fapt, rușii spun că aceasta este un control al libertății de exprimare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...