NATO îi dă replica lui Vladimir Putin după amenințarea nucleară lansată de Kremlin. „Rusia și-a încălcat în mod constant angajamentele”

Narcisa Tomulescu 26.03.2023, 22:43
NATO îi dă replica lui Vladimir Putin după amenințarea nucleară lansată de Kremlin. „Rusia și-a încălcat în mod constant angajamentele”

Nouă amenințare nucleară către NATO, lansată de Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a făcut o mutare care aduce armele mai aproape de granița Alianței Nord-Atlantice.

UPDATE: NATO nu a întârziat să îi dea replica lui Vladimir Putin, după anunțul privind amplasarea unor arme nucleare tactice în Belarus. Reprezentanții Alianței Nord-Atlantice au criticat retorica nucleară a Moscovei, pe care au calificat-o drept „periculoasă și iresponsabilă”.

„NATO este vigilentă și monitorizăm îndeaproape situația. Nu am văzut nicio schimbare în retorica nucleară a Rusiei, care să ne determine să ne ajustăm propria poziție. Aliații NATO acționează cu respectarea deplină a angajamentelor lor internaționale. Rusia și-a încălcat în mod constant angajamentele privind controlul armamentului, cel mai recent suspendându-și participarea la Noul Tratat START”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO, citat de media internaționale.

Pe de altă parte, oficiali ucraineni au cerut organizarea de urgență a unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU pe marginea „șantajului nuclear al Kremlinului”, dar și „acțiuni eficiente din partea Marii Britanii, a Chinei, a Statelor Unite și a Franței”.

Acordul care mută armele nucleare ale Rusiei mai aproape de granițele NATO

Rusia și Belarus au încheiat un acord pentru amplasarea pe teritoriul acesteia din urmă a unor arme nucleare tactice. Anunțul a venit chiar de la Vladimir Putin, sâmbătă, președintele rus subliniind că această mutare nu reprezintă o încălcare a acordurilor de neproliferare nucleară. Ca argument, Putin a arătat că și Statele Unite au arme nucleare desfășurate pe teritoriul unor aliați europeni.

Este prima oară de la jumătatea anilor 1990 când Moscova decide să mute astfel de arme în afara granițelor țării. Este de așteptat ca decizia lui Putin să amplifice tensiunile cu Occidentul, care au escaladat pe fondul invaziei ruse în Ucraina.

Acord Rusia - Belarus pentru amplasarea de arme nucleare strategice

Ce înseamnă arme nucleare tactice

Armele nucleare tactice sunt arme specifice de luptă, mai degrabă decât bombe cu capacitatea de a rade orașe întregi de pe suprafața pământului. Nu se știe clar câte astfel de arme ar avea Rusia.

Recent, Rusia a suspendat tratatul armelor nucleare strategice ofensive cu SUA, ceea ce a sporit îngrijorările privind un posibil atac nuclear. Experții au ridicat atunci o întrebare legitimă privind intențiile lui Vladimir Putin, estimând că un astfel de atac ar duce la Al Treilea Război Mondial.
Argumentul oferit de Putin pentru demersul de a suspenda tratatul a fost faptul că intențiile occidentului de a inspecta instalațiile nucleare controlate de Rusia au fost „total absurde”. Liderul de la Kremlin a dat vina pe SUA pentru retragerea Rusiei din Noul Tratat de reducere a armelor strategice (START).

„Securitatea unei ţări nu poate fi asigurată în detrimentul securităţii alteia. NATO, prin înarmarea Ucrainei,acţionează ca un bloc unic, nemaiacţionând ca oponenţii noştri condiţionali, ci ca inamici”, declara, ulterior, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că singura variantă în care Rusia ar lua în calcul reluarea tratatului ar fi dacă Washingtonul ar asculta și poziția Moscovei.

Ce super armă pregătește Putin

În urmă cu doar câteva zile, Vladimir Putin a ținut să arate că nu dă niciun pas înapoi în chestiunea armelor nucleare: a anunțat că Rusia își mărește producția pentru o armă cu capacitate nucleară. Președintele rus a ordonat dezvoltarea capacităților pentru producerea de arme pentru „operațiunea miliară specială” din Ucraina. La scurt timp, uzina de avioane din Kazan a anunțat într-un comunicat că va crește producția unei versiuni îmbunătățite a bombardierelor strategice Tu-160M, care pot lansa inclusiv rachete nucleare:

„Aeronavele actualizate au capacități de luptă extinse semnificativ, au un potențial semnificativ. Dezvoltarea ulterioară a bombardierului va face posibilă utilizarea de noi tipuri de arme, inclusiv pentru cele avansate”

Urmăriți Impact.ro și pe