Vladimir Putin face un pas către pace. Cu ce lider occidental e dispus să discute

Beatrice Dumitru 30.01.2023, 08:07
Vladimir Putin face un pas către pace. Cu ce lider occidental e dispus să discute

La aproape un an de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin ar putea face un pas pentru pace și este dispus să discute cu un lider important din Europa, deși țara acestuia este al doilea cel mai mare donator de echipament militar pentru Kiev.

Cu ce lider va discuta Vladimir Putin

Germania a anunțat săptămâna trecută că va trimite 14 tancuri Leopard 2 la Kiev, o schimbare majoră după săptămâni de demersuri în care a refuzat să dea de tancuri de luptă moderne Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva forțelor Rusiei, De semenea, va aproba transporturile Leopard de către țările europene aliate. Anunțul, urmat la scurt timp după aceea de angajamentul SUA de a furniza tancuri M1 Abrams la Kiev, a înfuriat Kremlinul.

Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin este deschis la contacte cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu are programat niciun apel telefonic cu el, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Vladimir Putin face un pas către pace. Cu ce lider occidental e dispus să discute
Vladimir Putin și Olaf Scholz au discutat ultima dată în luna decembrie.

Deocamdată, nu există discuții convenite cu Olaf Scholz în program. Putin a fost și rămâne deschis la contacte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția RIA Novosti și preluat de Reuters.

„Sarcina pentru Putin este de a retrage trupele din Ucraina”

Cancelarul Germaniei a spus într-un interviu publicat duminică că va vorbi cu liderul de la Kremlin din nou, în cadrul unor demersuri pentru încheierea războiului împotriva Ucrainei, „deoarece este necesar să discutăm”. Olaf Scholz și Vladimir Putin au vorbit ultima dată la telefon la începutul lunii decembrie, iar Vladimir Putin declara la acea vreme că linia germană și occidentală privind Ucraina este „distructivă” și a cerut Berlinului să-și regândească abordarea.

Sarcina pentru Putin este de a retrage trupele din Ucraina și de a sfârși acest război îngrozitor, fără sens care a costat deja sute de mii de vieți”, a spus cancelarul german citat de cotidianul berlinez Tagesspiegel.

Germania este al doilea cel mai mare donator de echipament militar pentru Ucraina, după Statele Unite, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, înaintea altor puteri europene precum Franța și Marea Britanie.

Moscova numește războiul din Ucraina o „operațiune militară specială” pentru a respinge un Vest ostil, dar Ucraina și aliații săi occidentali spun că invazia a fost un act de agresiune neprovocat. Kievul spune că discuțiile de pace sunt posibile numai dacă Rusia încetează să atace și retrage toate forțele de pe teritoriul ucrainean.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...