Vladimir Putin ar fi ordonat asasinarea unui președinte de țară. Știrea care cutremură media internațională

Anca Manolica 27.11.2022, 13:48
Vladimir Putin ar fi ordonat asasinarea unui președinte de țară. Știrea care cutremură media internațională

Potrivit unor surse din cadrul conducerii militare ruse, Kremlinul ar fi luat o decizie cu privire la o „soluție” radicală în problema antrenării Belarusului în agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei, informează Institutul Robert Lansing pentru Studii privind Amenințările Globale, un think tank cu sediul în SUA. Cum ar fi fost pus la cale totul.

Vladimir Putin ar fi ordonat asasinarea liderului din Belarus

Vineri 25 noiembrie, Institutul Robert Lansing a publicat un articol despre posibilele planuri ale lui Putin de a „scăpa” de controversatul președinte al Belarusului, Alekander Lukașenko. În acest fel, Rusia ar putea obține controlul deplin asupra armatei belaruse.

La instrucțiunile președintelui rus Vladimir Putin, la întoarcerea acestuia de la ultimul summit CSTO, serviciile de informații militare rusești ar urma să încerce în zilele următoare să pună în plan un scenariu care să implice fie o tentativă de asasinat a președintelui belarus Alexander Lukașenko, fie o imitație a acestuia, totul pe a-l intimida pe acesta din urmă.

Se pare că se dorește ca acesta să dea ordin trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele rusești, mai relatează sursele, potrivit publicației Ukrinform.

Vladimir Putin ar fi ordonat asasinarea liderului din Belarus
Vladimir Putin ar fi ordonat asasinarea liderului din Belarus

Cine ar urma să îi ia locul

Se pare că GRU din Rusia analizează scenariul, care presupune ca Lukașenko să fie ucis în timpul operațiunii, în urma căruia atribuțiile sale ar urma să fie încredințate actualului secretar general al CSTO, Sanislav Zas. Acesta din urmă este pe deplin loial Rusiei și se află sub controlul GRU.

Potrivit complotului menționat, Zas va declara în scurt timp aderarea Belarusului la Rusia ca entitate autonomă, pentru a preveni, se presupune, amenințarea militară cu care se confruntă Belarusul din partea Ucrainei și Poloniei. Va fi din nou lansată o narațiune de propagandă care va susține că atentatul împotriva liderului din Belarul a fost pus la cale de Washington.

Cu trupe rusești deja desfășurate în această țară și cu grupuri de sabotaj trimise acolo, riscul ca Lukașenko să își piardă funcția și să fie înlocuit cu un lider marionetă rusesc în curând pare a fi ridicat.

Sursele mai spun că este foarte probabil ca Rusia să organizeze acte de provocare armată în Belarus cu scopul de a-l împinge pe Lukașenko să se alăture războiului. Dar teama de a pierde puterea va rămâne un obstacol cheie pentru ca acesta să facă un așa mare pas. Ultimele rapoarte venite din surse de la Moscova confirmă concluziile preliminare ale analiștilor institutului și indică în favoarea unui scenariu dramatic pentru Aleksandr Lukașenko.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...