Vladimir Putin amenință Europa. Liderul rus vorbește despre „consecințe grave, chiar catastrofale”

Ana Anitoiu 08.07.2022, 20:44
Vladimir Putin amenință Europa. Liderul rus vorbește despre „consecințe grave, chiar catastrofale”

Vladimir Putin a amenințat Europa, la mai bine de patru luni de când a declanșat un război în Ucraina. Liderul rus a vorbit despre consecințe grave, chiar catastrofale, pe care le poate atrage continuarea utilizării sancțiunilor ce au fost impuse împotriva Moscovei.

Ce amenințare a făcut Vladimir Putin pentru Europa

Mai exact, Vladimir Putin a declarat că dacă sancțiunile impuse împotriva Moscovei vor fi folosite în continuare se va ajunge la o creștere „catastrofală” a prețurilor de pe piața energetică, ceea ce ar lovi în plin gospodăriile din Europa.

„Sancțiunile împotriva Rusiei provoacă mult mai multe daune țărilor care le impun. Știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice din Rusia. Totuși, ne așteptăm ca rezultatul unor astfel de acțiuni să ducă la scumpirea gazelor pe piața spot, iar în final, acest lucru să însemne costuri mai mari pentru fiecare consumator.

Fără să exagerez, utilizarea în continuare a sancțiunilor poate duce la consecințe și mai grave, chiar catastrofale, pe piața mondială a energiei”, a spus Vladimir Putin la o întâlnire cu liderii industriei de petrol și gaze din Rusia, inclusiv cu directorul Rosneft Igor Sechin.

Vladimir Putin ameninta Europa
Vladimir Putin

Când ar trebui să se încheie războiul din Ucraina

De cealaltă parte a conflictului militar aflat în desfășurare, președintele Ucrainei, Volodimir Zeelenski, le-a cerut liderilor G7, „să facă tot posibilul” pentru a pune capăt războiului ce îi devastează țara, înainte de sfârșitul anului. El a solicitat un sprijin economic și militar crescut.

Rusia este cel de-al doilea exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită. În plus, această țară este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și de grâu. Statele membre ale Uniunii Europene importă din statul condus de Vladimir Putin aproximativ 40% din gazele naturale utilizate și o treime din cantitatea totală de petrol folosit.

Rusia a întrerupt fluxurile de gaz către țări precum Bulgaria, Polonia, Finlanda, dar și către furnizorul danez Orsted, firma olandeză Gasterra, precum și o parte din livrările către Germania, prin intermediul companiei Shell, după ce toate acestea au refuzat să plătească în ruble, așa cum a cerut Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...