Vladimir Putin, absent în spațiul public. Pare să nu mai fie interesat de războiul cu Ucraina. Ce se întâmplă, de fapt, la Moscova

Cătălina Burghelea 19.11.2022, 16:10
Vladimir Putin, absent în spațiul public. Pare să nu mai fie interesat de războiul cu Ucraina. Ce se întâmplă, de fapt, la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin este tot mai puțin prezent în spațiul public, în ultima perioadă. Liderul de la Kremlin are un comportament bizar, dând de înțeles că nu mai este interesat de războiul din Ucraina. Ce se întâmplă la Moscova, de fapt? Un articol apărut în presa europeană încearcă să dezlege misterul dispariției publice a dictatorului rus. Absența sa este cu atât mai surprinzătoare, cu cât Putin ar fi fost invitat la summitul G20 din Indonezia, dar a motivat că este prea ocupat să participe.

Unde a dispărut Vladimir Putin?

Justificarea diplomatică a Kremlinului pentru lipsa lui Vladimir Putin de la un eveniment internațional de o asemenea importanță este o activitate internă uriașă, susține Euractiv.

Unde este președintele Rusiei?! Putin pare că a dispărut, nu mai apare zilnic la televizor, ca până-acum. Nici măcar site-ul Kremlinului nu oferă o dovadă tangibilă a existenței lui după data de 9 noiembrie, cu excepția unei fotografii (posibil să fi fost făcută înainte). Acesta ar fi trebuit să participe la summitul G20 din Bali, dar și-a anulat călătoria în pragul reuniunii forumului. Decizia sa a coincis cu retragerea armatei ruse din Herson, regiunea pe care Moscova a anexat-o acum o lună.

Absența liderului de la Kremlin în spațiul public este ciudată

Totuși, nu ar fi prima dată când Putin dispare subit din spațiul public. De-a lungul domniei sale, au mai existat absențe inexplicabile. Ciudat este acum faptul că lipsește nemotivat în timpul unui război.

„Putin și sistemul său politic sunt construiți în așa fel încât toate înfrângerile sunt puse în seama altcuiva: inamici, trădători, o înjunghiere în spate, rusofobia globală – orice altceva”, consideră analistul politic Dmitri Oreșkin. „Dacă el (n.r. – Putin) pierde undeva, în primul rând, nu e adevărat, și, în al doilea rând, nu este el de vină”, a completat expertul, notează AP News.

Tradiția veche pe care Putin a reînviat-o în plin război. A premiat mamele eroine din Rusia

De ce a lipsit de la summitul G20 din Bali

Au existat presiuni din partea Occidentului asupra Indoneziei să retragă invitația adresată lui Putin, dar președintele țării, Joko Widodo, a rămas ferm pe poziție, argumentând că scaunul Rusiei este legitim. Așadar, este inexplicabil de ce liderul de la Kremlin nu ar face un astfel de „cadou” Vestului.

Probabil, Vladimir Putin se teme să plece din Moscova, amintindu-și de tentativa de puci (august 1991) împotriva lui Mihail Gorbaciov, în timp ce fostul lider URSS se afla în vacanță în Crimeea. Sau de lovitura de stat împotriva lui Nikita Hrușciov (1964), când acesta se întorcea din vacanțe în Abhazia.

Analiștii politici subliniază că absența președintelui rus din sfera publică nu-i face bine. Lipsa lui încurajează numeroși „apparatchiki” să se pregătească pentru un viitor în care Putin nu mai există. Totodată, alimentează zvonurilor în rândul rușilor, similare cu cele din vremea comunismului, când oamenii se întrebau dacă dictatorii Leonid Brejnev sau Konstantin Cernenko mai trăiesc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...