Vladimir Putin a rămas fără opţiuni. Ce se va întâmpla cu Rusia în următoarea perioadă

Andra Daoud 21.05.2022, 08:23
Vladimir Putin a rămas fără opţiuni. Ce se va întâmpla cu Rusia în următoarea perioadă

Au trecut aproape trei luni de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, iar ceea ce plănuise a fi un război care să se încheie rapid s-a prelungit mai mult decât își imagina. Armata rusă a suferit pierderi semnificative și nu a reușit să atingă obiectivele propuse, motiv pentru care se vorbește din ce în ce mai des despre ce s-ar putea întâmpla cu Rusia în perioada următoare.

Vladimir Putin a rămas în criză de opțiuni

În urmă cu aproape trei luni, Vladimir Putin lansa ofensiva asupra Ucrainei, pe care o descria ca fiind o „operațiune specială”. Ceea ce ar fi trebuit să se încheie în câteva zile s-a transformat într-un război care durează de aproape trei luni și care a provocat pagube importante inclusiv în cadrul armatei ruse.

Se vorbește din ce în ce mai mult despre faptul că Vladimir Putin a intrat în criză de opțiuni, iar câștigarea războiului din Ucraina pare din ce în ce mai puțin probabilă pentru Rusia. Potrivit estimărilor Marii Britanii, Rusia a pierdut deja o treime din efectivul de 190.000 de soldați pe care îi avea în februarie 2022.

Pe lângă pierderile efective atât umane, cât și de echipament de război, Putin a pierdut luptele pentru câteva puncte-cheie din Ucraina, pe care armata sa nu a reușit să le cucerească. Astfel, Rusia a pierdut bătălia pentru Kiev, fiind forțată să se retragă din nordul Ucrainei. Ulterior, armata lui Putin a fost îndepărtată și din Harkov, un alt oraș strategic.

Vladimir Putin a ramas fara optiuni. Ce se va intampla cu Rusia in urmatoarea perioada
Armata rusa a suferit pierderi semnificative in razboiul din Ucraina

Ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare

Unul dintre scenariile pe care experții le avansează este acela că Vladimir Putin ar putea trece de la discursul despre „operațiunea militară specială” la o declarație oficială de război împotriva Ucrainei, urmând să mobilizeze toate forțele ruse în acest sens. Pe de altă parte, o astfel de mișcare ar putea destabiliza situația internă din Rusia, într-un moment delicat, în care Kremlinul manifestă oricum îngrijorare cu privire la o eventuală revoltă în plan intern.

În paralel, sancțiunile economice impuse de occident ar urma să își spună cuvântul și mai mult în următoarele luni în Rusia, iar rata șomajului ar putea crește semnificativ până la sfârșitul verii, spun economiștii.

În plus, Vladimir Putin se confruntă și cu refuzul tot mai multor soldați ruși de a lupta în Ucraina. Continuă să crească numărul celor care se opun înrolării în armată, precum și numărul celor care demisionează din armată. Asta în timp ce armata care luptă în Ucraina este din ce în ce mai demotivată, iar un număr semnificativ de soldați ruși și-au abandonat tancurile și au refuzat să mai lupte sau s-au predat.

Urmăriți Impact.ro și pe