Vladimir Putin a pus ochii pe un nou teritoriu. Zona strategică pe care liderul rus vrea să o revendice

Ionuț Vieru 28.01.2023, 07:57
Vladimir Putin a pus ochii pe un nou teritoriu. Zona strategică pe care liderul rus vrea să o revendice

A trecut aproape un an de când a început războiului dintre Rusia și Ucraina, însă Vladimir Putin nu pare să renunțe prea ușor la țelurile pe care și le-a propus. Președintele Rusiei a transmis, vineri, în cadrul Consiliului de Securitate, că vrea să cucerească o nouă zonă strategică.

Ce teritoriu vrea Vladimir Putin să revendice

Liderul de la Kremlin a convocat Consiliul de Securitate în cursul zilei de vineri, acolo unde a purtat o discuție importantă cu alți lideri. Au fost prezenți nume importante precum: Serghei Șoigu, ministrul Apărării și Serghei Narîșkin, șeful serviciilor de informații externe. Vladimir Putin dorește ca Rusia să-și extindă limitele platformei sale continentale din Oceanul Arctic.

„Avem mai multe chestiuni importante astăzi, stimați colegi, care privesc atât agenda internă, cât și problema limitei exterioare a platoului continental al Rusiei în Oceanul Arctic. Să trecem la treabă”, a declarat Putin, citat de site-ul Kremlinului, potrivit Reuters.

În urmă cu doi ani, Rusia a depus la Națiunile Unite o cerere de redefinire a platoului său continental, despre care mulți experți spun că ar conține rezerve importante de petrol și gaze care nu au fost exploatate încă. În anul 2021, atunci când a fost depusă cererea, Moscova a declarat că dorește o partea mai mare din Oceanul Arctic. Cu toate acestea, Canada și Danemarca urmăresc același lucru, informează Reuters.

Teritoriul pe care Vladimir Putin vrea să-l cucerească
Teritoriul pe care Vladimir Putin vrea să-l cucerească

Putin, trădat de tot mai mulți oficiali

Vladimir Putin este foarte hotărât să îi vâneze pe cei care au trădat Kremlinul, chiar dacă aceștia au reușit să plece din Rusia. Unul dintre aceștia este Vladimir Osecikin, care a fondat Gulagu.net, o organizație din domeniul drepturilor omului care investighează cazurile de corupție și tortură din Rusia.

Acesta a povestit cum a trăit clipe de groază alături de soția și copiii lui. În timp ce se pregăteau să servească cina, Osecikin a zărit un punct roșu pe peretele camerei în care se afla. În acel moment, a stins luminile în toată casa și s-a trântit la podea, alături de soția și cei mici, încercând să se ascundă în altă cameră din apartament.

Câteva minute mai târziu, asasinul a apăsat pe trăgaci după ce l-a confundat pe Osecikin cu unul dintre ofițerii de poliție care au ajuns la fața locului. Timp de circa jumătate de oră, familia a rămas întinsă pe podea. Atacul a avut loc pe data de 12 septembrie.

„În ultimii 10 ani am făcut multe lucruri pentru apărarea drepturilor omului și a altor persoane, dar în acel moment, am înțeles că misiunea mea de a ajuta alți oameni a creat un risc foarte mare pentru familia mea”, a spus Osecikin pentru CNN.

Pe lista neagră a lui Vladimir Putin, printre rușii care și-au abandonat patria după ce președintele Rusiei a decis să invadeze Ucraina, se numără și foști miniștri și generali ruși.

Urmăriți Impact.ro și pe