Vlad Voiculescu, măsuri urgente după incendiul de la Matei Balş. „S-a pus multă presiune pe medici”

Diana Dumitrache 30.01.2021, 19:53
Vlad Voiculescu, măsuri urgente după incendiul de la Matei Balş. „S-a pus multă presiune pe medici”

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a susţinut sâmbătă seară o conferinţă de presă în care a declarat că sistemul sanitar are păcate vechi. De asemenea, acesta a explicat că au fost luate măsuri urgente după incendiul de la Matei Balş.

Vlad Voiculescu, despre incendiul de la Matei Balş

Vlad Voiculescu a explicat, într-o conferinţă de presă, că au fost luate măsuri urgente după incendiul de la Matei Balş, în urma căruia au murit şase pacienţi covid-19. Mai mult, a anunţat că marţi va fi finalizat un raport care să constate măsurile luate după controalele din noiembrie 2020.

“Îmi prezint condoleanţele pentru familiile îndurerate. Le doresc celorlalţi însănătoşire grabnică. Apreciez efortul celor care au intervenit în dimineaţa tragediei. Problemele din sistemul sanitar sunt vechi, de zeci de ani. De la infecţii, până la incendii… Am lucrat cu echipa mea la nişte măsuri urgente pentru a schimba sistemul. Nu dorim să se mai întâmple asemenea lucruri.

Nu ştim cu exactitate cauza incendiului de la Matei Balş. Dar pandemia a pus presiune pe personal, dar şi pe infrastructura.

Vorbesc şi despre un fond naţional pentru sănătate, pentru urgenţe, pentru îmbunătăţirea siguranţei în spitalei. Mă referim la securitatea la incendii, cutremure şi infecţiile nosocomiale. Spitalele din România sunt aglomerate.

În perioada următoare, vor fi vaccinaţi doar vârstnicii, bolnavii cronici. Este vorba despre toată luna februarie”, a spus Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă susţinută în această seară.

Vlad Voiculescu, despre incendiul de la Matei Bals

Vlad Voiculescu, despre incendiul de la Matei Bals

Vlad Voiculescu, despre demisie

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla cu cei responsabili de tragedia de la Institutul Matei Balş, acesta a răspuns:

“Demisiile ar trebui să aibă legătură directă cu responsabilităţile dintr-un caz sau altul. O funcţie nu este veşnică. Dar sănătos este ca atunci când este o problemă să aflăm responsabilii. În această situaţie încă nu am aflat cine sunt aceştia. Trebuie să avem răbdare”.

Anchetatorii vorbesc, după primele audieri, despre mai multe ipoteze: suprasolicitarea instalației electrice sau folosirea greșită a oxigenului de către un pacient (o mască de oxigen lăsată prea aproape de caloriferul din salon.)

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...