Viteza trotinetelor, limitată la 5 km/h într-un oraș mare din România. Administrația locală a impus noi reguli de circulație

Ioana Bucur 05.07.2022, 12:02
Viteza trotinetelor, limitată la 5 km/h într-un oraș mare din România. Administrația locală a impus noi reguli de circulație

Pe străzi, pe trotuare, chiar și în parcuri, șoferii și pietonii au, de ceva vreme, o nouă grjă, un nou obstacol de care să se ferească: tot mai popularele mijloace de transport pe două roți. Problema a intrat în vizorul autorităților, care au luat o decizie clară. Administrația locală a unui mare oraș din România a impus noi reguli de circulație. Viteza trotinetelor a fost limitată la 5 km/h.

S-a decis limitarea vitezei trotinetelor

Odată cu posibilitatea de a le închiria pentru perioade scurte de timp, trotinetele electrice au luat cu asalt marile orașe din România. Din nefericire, mulți dintre cei care aleg să le folosească drept mijloc de transport, dorind să scape de traficul de la orele de vârf, nu își dau seama că au o responsabilitate mare, o mișcare greșită punându-i în pericol nu doar pe ei, ci și pe cei din jur.

Sunt folosite pe străzi, pe trotuare, chiar și în parcuri, devenind, în ultima vreme, o adevărată problemă pentru șoferi și pietoni. Recent, acest nou mijloc de deplasare a intrat în vizorul autorităților. Administrația locală dintr-un mare oraș din România a luat măsuri.

Primăria Sibiu a anunțat că viteza trotinetelor electrice a fost limitată la 5 km/h. Măsură a fost decisă în urma unui incident tragic petrecut la sfârșitul lunii mai, când un bărbat și-a pierdut viața după ce a căzut de pe trotineta cu care mergea.

„Pentru ca parcurile din Sibiu să fie utilizate în siguranță atât de pietoni, cât și de cei care folosesc trotineta, Primăria Sibiu a luat măsura limitării vitezei de deplasare pe alei a trotinetelor electrice la 5km/h. Măsura a fost aplicată în parcul Sub Arini, Astra, Tineretului și Ștrand”, se arată într-un comunicat remis Turnul Sfatului.

Viteza trotinetelor, limitata la 5 kmh intr-un oras mare din Romania. Administratia locala a impus noi reguli de circulatie

Indicatoare și modificări de software

Potrivit sursei citate, limitarea vitezei a fost impusă, de la începutul acestei săptămâni, și în zonele pietonale din centrul istoric al orașului – în Piața Mare, Piața Mică și Nicolae Bălcescu.

În cazul trotinetelor date spre închiriere, limitarea va fi aplicată din software de către operatori. Astfel, în momentul în care sistemul GPS va detecta o deplasare în zonele cu restricții de viteză, programul nu va permite depășirea pragului de 5 km/h.

În cazul proprietarilor de trotinete, autoritățile locale au cerut montarea unor indicatoare de avertizare: „Menționăm că respectarea regulilor de circulație pe drumurile publice, inclusiv în cazul trotinetelor, este controlată de Poliția Rutieră, abilitată să aplice și sancțiuni”, mai precizează reprezentanții administrației locale.

Urmăriți Impact.ro și pe