Viscolul și ploile vin peste România. Coduri galbene și portocalii, unde lovesc fenomenele extreme

Badea Violeta 19.02.2023, 13:04
Viscolul și ploile vin peste România. Coduri galbene și portocalii, unde lovesc fenomenele extreme

Zilele acestea am avut parte de o vreme însorită și călduroasă, însă experții avertizează că situația se va schimba în orele următoare. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis două coduri, unul galben și unul portocaliu, de vreme rea. Iată ce fenomene extreme vor lovi România!

Coduri galbene și portocalii de vreme rea. Ce fenomene sunt așteptate

Mulți români așteptau primăvara, fiind încurajați și de vremea neașteptat de frumoasă de afară. Cu toate astea, meteorologii avertizează că iarna nu s-a încheiat încă. Aceștia au emis, în urmă cu puțin timp, două coduri, unul galben și unul portocaliu, de vreme rea.

Conform experților, codul galben de vânt este valabil pentru zonele aflate la munte, la altitudini mai mari de 1.500 de metri. Mai sus de această altitudine, vântul va bătea în rafale cu până la 100 de kilometri la oră.

„Pe parcursul zilei de duminică, la altitudini sub 1700 m vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă”, potrivit experților ANM.

Codul galben de vânt va fi prezent în această perioadă și în zona Transilvaniei, dar și în partea de sud-vest a Olteniei. Totodată, vântul va sufla cu 85 km/h în județele Brașov și Covasna.

Citește și Primul meteorit devenit viral: impactul care ar fi putut să ne coste foarte scump!

Viscol puternic la munte
Viscol puternic la munte

Cod portocaliu de viscol la munte

De asemenea, meteorologii au emis, în urmă cu puțin timp, și un cod portocaliu de viscol. Conform acestora, fenomenul va fi prezent la altitudini mai mari de 1.700 de metri.

„La altitudini de peste 1700 m vor fi perioade în care vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…130 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate redusă semnificativ.

Pe parcursul zilei de duminică și în noaptea de duminică spre luni vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și prin acumulare cantitățile vor depăși 20…25 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă”, mai precizează cei de la ANM.

Citește și Fenomen meteo extrem în România. Avertisment de vreme severă de la INMH!

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...