Virusul poliomelitei, detectat în Londra. Boala a fost considerată eradicată în anul 2003

Elena Avramescu 23.06.2022, 07:12
Virusul poliomelitei, detectat în Londra. Boala a fost considerată eradicată în anul 2003

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) spune că a fost probabil importată la Londra de cineva care a fost vaccinat recent în străinătate cu o formă vie a virusului. Se spune că riscul este scăzut, dar părinții ar trebui să se asigure că copiii lor au fost pe deplin imunizați împotriva bolii.

Un virus considerat eradicat a reapărut în Europa

Virusul care provoacă poliomielita a fost detectat într-un număr îngrijorător de mostre de ape uzate din Londra, au spus oficialii din domeniul sănătății. Boala a fost comună în Marea Britanie în anii 1950, dar a fost eliminată până în 2003.

„Majoritatea populației Marii Britanii este protejată de vaccinarea din copilărie, dar în unele comunități cu acoperire vaccinală scăzută, persoanele pot rămâne expuse riscului”, a spus dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, potrivit BBC.

Un vaccin al poliomelitei inactivat este utilizat în Marea Britanie ca parte a programului de rutină pentru copilărie. Se administrează copiilor de trei ori înainte de vârsta de un an și apoi din nou la vârsta de trei și 14 ani. Preluarea primelor trei doze este de aproximativ 86% în Londra, cu mult sub nivelurile țintă, în restul Regatului Unit peste 92%.

Autoritățile sanitare au declarat acum un incident național și au informat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre situație.

În ultimele patru luni, UKHSA a găsit virusul poliomielitei în probe colectate de la stația de canalizare Beckton, care deservește o populație de patru milioane în nordul și estul Londrei.

Oamenii de știință cred că virusul provine de la cineva care a fost imunizat în străinătate cu vaccinul împotriva poliomielitei, care nu a mai fost folosit în Marea Britanie din 2004. Acea persoană a aruncat apoi urme de virus din intestine, care au fost detectate de prelevarea de probe de canalizare.

În cazuri rare, acea formă a virusului poate fi apoi transmisă altora și poate muta în ceea ce este cunoscut sub numele de poliomielită „derivată din vaccin”. Deși mai slabă decât forma originală sau „sălbatică” a bolii, ea poate provoca totuși boli grave, inclusiv paralizie, la persoanele nevaccinate.

Virusul poliomelitei, detectat in Londra
Virusul poliomelitei a fost detectat in Londra

Un număr mic de mostre ale virusului poliomielitei sunt detectate în fiecare an în supravegherea apelor uzate, dar aceasta este prima dată când un grup de probe legate genetic a fost găsit în mod repetat pe o perioadă de câteva luni.

Oficialii din domeniul sănătății spun că acest lucru sugerează că a existat o oarecare răspândire între indivizi strâns legați din Londra.
Nu au fost detectate cazuri reale de poliomielita și nu au existat rapoarte de simptome rare, dar grave în Marea Britanie.

Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a declarat pentru BBC că nu este „în mod deosebit îngrijorat” de detectarea poliomielitei. El a adăugat că Agenția de Sănătate și Securitate din Marea Britanie i-a reamintit că Marea Britanie are o rată ridicată de vaccinare împotriva virusului, fără niciun caz din 2003.

Jane Clegg, asistentă șefă pentru NHS din Londra, a declarat că serviciul de sănătate va contacta părinții copiilor sub cinci ani din Londra care nu sunt la curent cu loviturile din copilărie.

„Părinții pot verifica, de asemenea, starea de vaccinare a copilului lor în cartea roșie, iar oamenii ar trebui să contacteze cabinetul de medicină generală pentru a rezerva o vaccinare în cazul în care ei sau copilul lor nu sunt pe deplin la zi”, a spus aceasta.

Ce este poliomelita

Poliomielita este o boală rară și se răspândește după ce o persoană nu se spală corect pe mâini după ce a folosit toaleta și apoi atinge alimentele sau apa consumate de alții sau, în cazuri mai rare, prin tuse și strănut. Majoritatea oamenilor nu au niciun simptom și vor lupta împotriva virusului fără să-și dea seama că au fost infectați. Un număr mic va prezenta simptome asemănătoare gripei timp de până la trei săptămâni.

Într-un număr foarte mic de cazuri, considerate a fi între unul din 100 și unul din 1.000, virusul poliomielitei atacă nervii de la nivelul coloanei vertebrale și de la baza creierului. Acest lucru poate provoca paralizie, de obicei la nivelul picioarelor. Dacă mușchii respiratori sunt afectați, poate pune viața în pericol.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...