Virgil Popescu, despre o eventuală reducere a consumului de gaze naturale: „Populaţia nu va fi afectată”

Elena Avramescu 03.08.2022, 09:04
Virgil Popescu, despre o eventuală reducere a consumului de gaze naturale: „Populaţia nu va fi afectată”

Cea mai nouă măsură luată de Comisia Europeană în cazul unei crize a gazelor în UE este reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale, lucru care a stârnit îngrijorare și în rândul cetățenilor români. În acest sens, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu au ținut să-i calmeze, spunând că nu există posibilitatea ca România sa fie afectată de această decizie.

România nu va fi afectată de reducerea cu 15% a consumului de gaze

Ministrul Energiei a ținut să precizeze că toți consumatorii protejați, printre care și cei casnici, urmează să fie asigurați din producția internă, mai ales că România produce 9 miliarde de metri cubi de gaz iar pentru consum se folosesc 11 miliarde.

În plus, această decizie de reducere cu 15% a consumului de gaze, decisă de Uniunea Europeană, se bazează pe o medie a consumului din ultimii 5 ani pentru perioada 1 august-31 martie.

„Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depășim nivelele intermediare – în loc de 46% avem deja 59% de gaz în depozite. România își poate asigura din producția internă toți consumatorii protejați. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depășim pragul de 80% în septembrie.

Profilul de producție al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze și din producția internă ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90%”, a declarat Virgil Popescu.

Virgil Popescu, despre o eventuala reducere a consumului de gaze naturale
Nicolae Ciuca si Virgil Popescu

Cu toate acestea, Virgil Popescu a ținut să mai menționeze că reducerea consumului de energie este voluntară, mai ales că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile.

„Populația, care face parte din categoria clienților protejați, nu trebuie să sufere. Faptul că ar putea fi o eventuală reducere de x procente, maximum 15% dintr-o formulă de calcul, e clar că nu va afecta populația. În momentul de față nu avem de ce să reducem.

Dar asta nu înseamnă că noi, ca români, să nu începem să economisim acasă. Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul când, de exemplu, te bărbierești, multe alte lucruri minore pe care le putem face și de care nu ne-am dat seama. Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria”, a mai spus Virgil Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a venit și el cu lămuriri, spunând că populaţia nu are de ce să fie afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului, mai ales că România beneficiază de peste 1,8 miliarde de metri cubi, cu mult peste pragul asumat la 1 august, care era de 46%, iar la 1 septembrie de 57%.

„Am depăşit şi pragul pe care-l aveam de îndeplinit pentru 1 septembrie, motiv pentru care în acest moment continuăm să ne asigurăm necesarul de gaz înmagazinat în depozitele proprii şi dau asigurări că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului.

Cert este că în momentul în care vom avea suficiente gaze şi în momentul în care discutăm de această atitudine a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, de a continua solidaritatea faţă de contextul în care ne găsim, vom adopta aceeaşi atitudine şi în continuare”, a spus Nicolae Ciucă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...