Virgil Popescu, despre cum embargoul petrolului rusesc ar produce efecte negative pentru România: „Nu avem absolut nicio problemă, suntem pregătiți”

Elena Avramescu 05.12.2022, 12:53
Virgil Popescu, despre cum embargoul petrolului rusesc ar produce efecte negative pentru România: „Nu avem absolut nicio problemă, suntem pregătiți”

Ministrul Energiei a decis să vorbească despre embargoul impus petrolului rusesc, și ce consecințe ar putea avea pentru România. Se pare că trei sferturi din importurile româneşti de ţiţei veneau pe cale maritimă, iar în acest an producția internă de țiței a scăzut destul de mult. Tocmai de aceea este de crezut că prețurile carburanților vor crește.

Embargoul petrolului rusesc ridică temeri în România

Specialiștii sunt de părere că, în prezent, stabilitatea prețurilor depinde de capacitatea țărilor de a importa cantități suficiente de petrol din alte țări. Cu toate acestea, Virgil Popescu ține să precizeze că după intrarea în vigoare a embargoului, în România nu va fi deficit de carburanți.

„Toți cei trei operatori ne-au informat că au deja contracte cu surse alternative. Deci nu vor mai importa petrol din Federația Rusă. Evident că în a doua parte a lunii decembrie vom vedea cum evoluează prețurile. Și exact cum am făcut cu prelungirea schemei vom vedea dacă va fi prelungită sau dacă nu va fi prelungită”, a declarat Virgil Popescu.

În prezent, producția de țiței a României nu pare prea productivă, mai ales că a scăzut semnificativ în ultima perioadă. Tocmai de aceea România se bazează foarte mult pe importuri. Astfel că ministrul Energiei a ținut să explice ce se va întâmpla cu prețurile carburanților în perioada următoare.

Ce le recomanda Virgil Popescu romanilor

„Sunt două lucruri care se vor întâmpla astăzi. Ceea ce s-a stabilit în primăvara acestui an, că acel termen de tranziție prin care statele membre mai puteau importa țiței rusesc se finalizează astăzi, cu data de 5 decembrie. Practic mai sunt niște state membre care au o anumită excepție, care sunt alimentate prin conducta Drujba de exemplu, cum este Ungaria sau Slovacia, care nu au ieșire la mare și nu au altă soluție de aprovizionare.

Însă tot începând de astăzi, statele care fac parteneriatul pentru plafonarea țițeiului, au impus un plafon de 60 de dolari barilul pentru țițeiul importat din Rusia. Acest lucru vine peste embargoul Uniunii Europene asupra țițeiului rusesc. Asta înseamnă că Rusia nu mai poate vinde în aceste state, dar nu putem vorbi de Uniunea Europeană unde, începând de astăzi, este embargo, nu mai poate vinde țițeiul rusesc decât sub acest plafon de 60 de dolari, tocmai pentru a opri finanțările mașinii de război rusești în Ucraina”, a explicat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a ținut să mai noteze faptul că România este pregătită pentru intrarea în vigoare a acestui embargo, iar asta deoarece plafonul de 60 de dolari statelor membre nu se aplică pentru că nu mai importă țiței rusesc. Așadar, chiar dacă de astăzi țițeiul rusesc din Uniunea Europeană nu mai intră, România este pregătită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...