Viorica Dăncilă s-a semnat „bucătar-șef al social democraților” în scisoarea în care susținea OUG 13 din 2017. FOTO

Raluca Juncu 21.11.2019, 15:50
Viorica Dăncilă s-a semnat „bucătar-șef al social democraților” în scisoarea în care susținea OUG 13 din 2017. FOTO

Controversata Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală (OUG 13) din 2017, care repzenta o amnistie mascată a mai multor fapte de corupţie a fost susținută în Parlamentul European de Viorica Dăncilă, care ocupa la acea vreme funcțuia de europarlamentar.
Ea a adresat atunci o scrisoare europarlamentarilor în care s-a semnat cu „Chef of the Romanian S&D Delegation”, adică bucătar al delegației social democraților.

 

Viorica Dăncilă, între „chief” și „chef”

În posesia documentului trimis de Viorica Dăncilă europarlamentarilor în 2017, au intrat jurnaliștii de la NewsWeek România care au ilustrat greșeala actualului candidat la alegerile prezidențiale din acest an. Intenția a fost să se semneze „șef al delegației”, care în engleză se scrie „chief”.

 


Scrisoarea a fost trimisă în data de 24 ianuarie 2017, cu o săptămână înainte ca Guvernul lui Sorin Grindeanu să adopte, într-o ședință de guvern convocată seara târziu, controversata ordonanță care dezincrimina parțial abuzul în serviciu, transmite Digi24.

Publicația Newsweek a prezentat scrisoarea care atestă că Viorica Dăncilă a sprijinit modificările legislative din OUG 13, în ciuda faptului că acum fuge de orice responsabilitate și spune că era plecată din țară și nu se ocupa de subiect. Această scrisoare a fost urmată, pe 2 februarie 2017, de un discurs în Parlamentul European în care susținea înfocat modificările legislative din Justiție.

Dăncilă scria că „în cazul amendamentelor la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, obiectivul este armonizarea legislației cu deciziile Curții Constituționale, mai ales în cazul acelor articole considerate neconstituționale de către Curte. Practic, în acest moment, legislația penală românească nu este în întregime constituțională iar asta afectează tot ce ține de puterea judecătorească. În cazul acestei OUG, vorbim de o decizie necesară, cu atât mai mult cu cât încercări legislative anterioare au eșuat”.

În ciuda intențiilor transparente ale Guvernului de a rezolva urgent problema și de a purta o dezbatere deschisă cu societatea, partidele de opoziție au susținut că aceste propuneri servesc protejării politicienilor corupți, ceea ce este fals. Liderii partidelor de opoziție au instigat populația să protesteze public, uzând de o campanie de dezinformare și propagandă care a fost construită în ultima săptămână cu scopul de răspândi informații false despre proiecte”, se arată în documentul citat. 

 

Urmăriți Impact.ro și pe