Violeta Alexandru și-a cerut scuze în fața românilor pentru că aceștia nu și-au primit banii. Explicațiile ministrului muncii

Iancu Andreea 05.11.2020, 09:09
Violeta Alexandru și-a cerut scuze în fața românilor pentru că aceștia nu și-au primit banii. Explicațiile ministrului muncii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit recent despre o problemă care afectează mai bine de o mie de români. Potrivit declarației oficialului, statul român este dator cu sume importante de bani față de cetățeni. Astfel, politicianul a anunțat că aceștia urmează să fie despăgubiți în următoarea perioadă.

Violeta Alexandru, despre românii care au de primit bani de la stat

În cadrul unei postări recente pe contul său de Facebook, Ministrul Muncii a vorbit despre cei peste o mie de români care nu și-au primit banii din indemnizații. Astfel, Violeta Alexandru a dezvăluit că problema principală este acea a lipsei digitalizării din sistemul public. De asemenea, eroarea care a dus la situația bătrânei din Alba urmează să fie îndreptată.

“Am terminat de centralizat toate informațiile! Nu am vrut să amân, să mă mut la alt subiect (la mine sunt zilnic zeci). Unde sunt eu incomodă pentru sistemul public este exact aici – nu las lucrurile din mână până nu se rezolvă, nu uit, nu amân.

Cazul doamnei F.J. din Alba, bătrâna căreia nu i s-a actualizat indemnizația după soțul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detașamentelor de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, nu este singular. Din păcate, nu este!

La prima estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani. Acestea nu sunt pensii, sunt indemnizații pe o lege separată de legea pensiilor. Poate că nu a făcut-o nimeni intenționat dar tot greșeală se numește. O greșeală care trebuie asumată. Nu s-au introdus datele inițiale în aplicația electronică, s-a lucrat pe hârtie și, când a venit actualizarea în 2016, nu s-a făcut automat pentru că nu erau informațiile inițiale introduse. Nu și-a mai amintit nimeni de dosarul din raft. România din sistemul public e plină de greșeli pentru că nu acceptă digitalizarea. Tot la hârtie și dosar are tendința să revină”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Una dintre reușitele doamnei ministru este faptul că a scos din legislație perioada de 3 ani de prescripție pentru deciziile greșite luate de reprezentanți ai statului.

“Între timp doamnei i se plătesc banii datorați. Pentru toată perioada din 2016 de la actualizarea cuantumului indemnizației. Noroc că am reușit, alături de parlamentarii PNL și de liderul grupului de la cameră, F. Roman, să scoatem recent, din legislație, perioada de prescripție de 3 ani pentru deciziile greșite imputabile statului. Există, când mă uit în spate, câteva lucruri concrete pe care le las la finalul acestui mandat.

Sunt, pur și simplu, revoltată. Îmi poate spune oricine că sunt prea exigentă, insensibilă la nevoile sistemului. Nu sunt dar nici nu accept să acoperim problemele, le scot la lumină și nu mă las până nu le rezolvăm. Am intrat în politică chiar pentru acest lucru – să nu mai acoperim problemele. Pot să fac acest lucru în echipa PNL. De ce nu s-au rezolvat aceste probleme până acum? Sunt totuși niște ani în care prin acest minister au fost mulți demnitari.”, menționează Ministrul Muncii.

Ministrul anunță că statul va plăti banii românilor nedreptățiți foto - Inquam
Ministrul anunță că statul va plăti banii românilor nedreptățiți
foto – Inquam

Violeta Alexandru, atac dur la adresa Liei Olguța Vasilescu și Marius Budăi

Din păcate, situația din sistemul românesc, în ceea ce o privește pe Violeta Alexandru, se datorează mai multor factori. Dincolo de problema digitalizării, actualul ministru al Muncii vorbește despre eșecul altor colegi de-ai săi. Astfel, Ministrul Muncii este de părere că și Lia Olguța Vasilescu și Marius Budăi sunt vinovați pentru nerezolvarea problemelor cu care a ajuns să se confrunte astăzi.

“Sistemul public s-a mințit singur. Are probleme. Până nu le recunoaște și până nu muncim să le rezolvăm, nu se va face performanță în sistem. Cât pot, voi munci alături de cei care vor să îi rezolvăm problemele. De cei care nu se ascund, de cei care nu se ocupă să facă strategii ca să mă denigreze ci lucrează să rezolvăm aceste probleme.

Vă spun direct – nu sunt omul promisiunilor care nu au nicio bază, al hârtiilor, îmi pasă să fim corecți cu oamenii și cu drepturile lor. Un om dacă este nedreptățit de cineva din sistemul public, pentru mine este de ajuns ca să mă apuc de treabă și să corectez greșelile. Poate miniștrilor care au fost înaintea mea rezolvarea acestor probleme li se părea că ar fi sub demnitatea lor. Eu – asta sunt!

Dedic rezolvarea acestor probleme miniștrilor PSD care au condus Ministerul Muncii și care stau astăzi toată ziua la TV să își exprime părerile – Vasilescu și Budăi! Și nu uit de audierile mele din Comisii”, a conchis aceasta.