Vioară Stradivarius de 2 milioane de euro, descoperită pe aeroport. Care este explicația, autoritățile sunt în alertă

Vioară Stradivarius de 2 milioane de euro, descoperită pe aeroport. Care este explicația, autoritățile sunt în alertă

O vioară Stradivarius, evaluată la două milioane de euro, a fost găsită de vameși în valiza unei femei pe aeroportul Chișinău. Aceasta urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău la bordul unei aeronave cu destinația Rusia.

Vioară Stradivarius de 2 milioane de euro, descoperită în aeroport

Una dintre celebrele instrumente de coarde Stradivarius, construite de lutierul italian Niccolo Stradivar, a fost detectată în bagajul unei femei care urma să zboare cu avionul în Rusia.

Este vorba despre o vioară Stradivarius din anul 1700, pe care vameșii au depistat-o în valiza unei femei din Republica Moldova, în timpul unor controale de rigoare. Aceasta a susținut că se deplasa într-un turneu în Rusia. De asemenea, în cadrul controalelor, vameșii ar fi depistat și un act de evaluare a instrumentului muzical, care preciza că faimoasa vioară costă aproximativ 2 milioane de euro.

Ce s-a întâmplat cu instrumentul găsit în valiza unei femei

Vioara Stradivarius a fost reținută de către vameși și urmează să fie depozitată la Banca Națională a Moldovei. Au fost sesizate organele competente.

Contactată telefonic, Mariana Cherpec, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a dezvăluit că se fac cercetări cu privire la acest caz de contrabandă.

„Pe cazul încercării de a scoate din țară o vioară, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 22 octombrie 2021, a fost pornită urmărirea penală în baza art. 27, art. 248 alin. 5 (Contrabandă) din Codul penal. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS. La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului investigat”, a precizat Cherpec, scrie deschide.md.

Prețul viorilor Stradivarius a crescut de peste 200 de ori

În cadrul anchetei urmează să se stabilească dacă vioara este, într-adevăr, o „Stradivarius” veritabilă, dar și cum a ajuns instrumentul pe teritoriul Republicii Moldova.

Prețul viorilor Stradivarius a crescut de peste 200 de ori, în ultimele decenii, concurând cu cel al metalelor prețioase și pietrelor valoroase. Cel mai mare preț plătit vreodată pentru o vioară Stradivarius a fost într-o licitație online. Aproape 10 milioane de lire sterline a dat un colecționar pe acest instrument, la 20 iunie 2011. Vânzătorul nu a păstrat banii pentru el, ci i-a donat victimelor cutremurului urmat de tsunami, care a avut loc în Japonia în luna martie a aceluiași an.

Ce nu știe lumea despre acest instrument celebru

Specialiștii estimează că celebrul Niccolo Stradivari a creat, pe parcursul vieții, circa 1.100 de viori, 500 dintre ele fiind și astăzi dispărute. În lume, există vreo 600 de exemplare, deținute de mari colecționari sau de muzee.

Puțini știu că lemnul din care își confecționa lutierul viorile provenea din munții Balcani. La făurirea celebrului instrument a folosit și lemn din pădurile bucovinene, aflate în apropiere de mănăstirea Putna.

Multe creații ale lui Niccolo Stradivar se află în Rusia

La moartea lui Stradivari, atelierul său număra 92 de viori nevândute, multe dintre ele neterminate. Astăzi, instrumentele muzicale valorează enorm. Spre exemplu, o vioară la care nu s-a cântat niciodată este evaluată la circa 30 de milioane de euro.

Un mare număr de viori construite de celebrul lutier se află în Rusia. Instrumentele au fost aduse de nobilii francezi care s-au refugiat acolo, după Revoluția din 1789. Mulți dintre ei n-au mai revenit în țara natalaă, așa că și viorile au rămas pe teritoriul rus.

După Revoluția Rusă, Lenin a confiscat toate viorile Stradivarius, în favoarea statului. Unele s-au pierdut, altele au fost scoase clandestin din țară, iar altele au devenit piese de colecție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...