Vine canicula în România. Ce este „cupola de foc” şi cum ne va afecta

Ana Anitoiu 19.06.2022, 10:26
Vine canicula în România. Ce este „cupola de foc” şi cum ne va afecta

Meteorologii au avertizat că vine canicula în România, la fel ca în alte țări, precum Grecia și Bulgaria, două dintre destinațiile de vacanță preferate de turiștii români. Specialiștii au explicat ce este „cupola de foc” şi cum ne va afecta, în următoarea perioadă.

Directorul ANM, despre canicula din România

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a spus că este posibil ca începând de săptămâna viitoare să se înregistreze în țară primele zile cu temperaturi care să atingă și să depășească 35 de grade Celsius. Adică va fi caniculă.

„Temperaturile vor depăși 35 de grade începând din partea de vest a țării, deci în Câmpia Română, după care și în zonele sudice este posibil ca spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, să consemnăm valori de până la 37-38 de grade Celsius.

Dacă se va impune, pentru anumite zone, în funcție de atingerea recordurilor climatice, luăm în considerare emiterea – și nu trebuie să excludem niciodată această posibilitate – de coduri pentru caniculă”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, la Digi24.

Vine canicula in Romania
Vine canicula in Romania

Motivul pentru care va fi caniculă în România. Ce este „cupola de foc”

Cauza pentru care România se va confrunta cu un episod de caniculă este un val de aer cald ce vine din nordul Africii. Meteorologii au explicat că este mult prea cald pentru această perioadă a anului, în care harta Europei Occidentale a fost colorată în coduri portocalii și roșii de caniculă.

Spania, Marea Britanie, Franța și Belgia au parte la rândul lor de temperaturi neobișnuit de ridicate. În Regatul Unit, serviciul de sănătate s-a pregătit pentru o creștere a numărului de pacienți.

„Cupola de foc” se referă la fenomenul cu care se confruntă și Statele Unite ale Americii, unde temperaturile sunt cu 10 până la 13 grade Celsius peste cele normale. Peste 240 de milioane de oameni, adică trei sferturi din populația a 48 de state, vor avea de înfruntat temperaturi ce se vor apropia de 40 de grade Celsius în următoarele șapte zile.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că seceta ar putea deveni următoarea mare problemă cu care se va confrunta omenirea. ONU a cerut măsuri urgente pentru gestionarea apei și terenurilor.

Urmăriți Impact.ro și pe