EXCLUSIV

Vine canicula, ce facem în cazul în care unei persoane i se face rău? Avertismentul medicilor

Gabriela del Pupo 21.06.2022, 12:20
Vine canicula, ce facem în cazul în care unei persoane i se face rău? Avertismentul medicilor

Temperaturile pe timpul verii sunt din ce în ce mai ridicate de la an la an. Cu fiecare avertizare de caniculă spațiul public este invadat de sfaturi pentru a ne feri de efectele nocive ale expunerii la soare, cremă cu factori de protecție, pălării, hidratare corespunzătoare și evitarea orelor de vârf de la prânz. Se întâmplă însă ca deplasările să nu poată fi evitate. Impact.ro a stat de vorbă cu un coordonator al cursurilor de prim ajutor și cu un medic de familie pentru a afla ce trebuie să facem pentru a ajuta o persoană căreia i se face rău pe stradă sau în mijloacele de transport în comun.

„Obligatoriu sunăm la 112 dacă victima a intrat în stare de inconștiență”

Marius Benchea, coordonatorul Serviciului Voluntar de Ambulanță, care organizează și cursuri de prim ajutor, atât pentru companii cât și pentru școli, a explicat în exclusivitate pentru impact.ro care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm atunci când unei persoane i se face rău pe stradă, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.

„În primul rând scoatem victima din zona afectată, o ferim de razele solare, dacă este posibil să o ducem la umbră și îi udăm fruntea cu o bucată de textil umedă. Persoanei respective trebuie să îi asigurăm un flux de aer, dacă se poate să facem un pic de vânt în jurul victimei este foarte bine. Și să nu uităm să punem în poziția laterală de siguranță pentru a-i favoriza respirația și circulația sanguină.

Obligatoriu sunăm la 112 dacă victima a intrat în stare de inconștiență, pentru că nu știm dacă este posibil să fie de la căldură sau este posibil să fie un mix de afecțiuni care s-au agravat din cauza căldurii. (Dacă suntem într-un mijloc de transport în comun n.r) ar fi cel mai bine ca toți călătorii să înțeleagă să se comporte civilizat.” spune Marius Benchea.

Cati litri de apa trebuie sa bei pe timp de canicula

Ce ar trebui să asigure autoritățile și angajatorii pentru a evita situații extreme?

Legea prevede obligații pentru angajatori și angajații ar trebui să le atragă atenția în cazul în care aceștia nu respectă normele, mai ales dacă lucrează pe timp de caniculă în spațiu deschis. La rândul lor autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că transportul public nu devine un calvar în cazul unor perioade cu temperaturi foarte ridicate. De asemenea primăriile pot lucra cu alte organizații pentru a puncte de ajutor în zonele aglomerate.

„Autoritățile dacă ar putea să suplimenteze aceste curse ar fi extraordinar și în punctele mai aglomerate unde se adună mai mulți călători ar trebui înființate puncte de caniculă unde să poată primi o sticlă de apă rece.

Angajatorii conform legii sunt obligați să asigure apă angajaților care prestează muncă în aer liber și sunt expuși la razele solare, sunt obligați să asigure și pauză, din două în două ore, la umbră. Sunt de asemenea obligați conform legii și Codului Muncii să asigure angajaților instructaj de prim ajutor pre-medical, adică până la sosirea ambulanței care să cuprindă mai multe aspecte, printre care și insolația, respectiv starea de inconștiență, care poate fi cauzată și de expunerea la o temperatură foarte ridicată.De obicei suntem solicitați de companii care au foarte mulți angajați și lucrează în mediu extrem de periculos.” mai spune Marius Benchea.

Acesta a mai precizat că în astfel de cazuri în nici un caz nu trebuie să administrăm medicamente persoanei căreia i s-a făcut rău.

„Uneori iau suplimente mai scumpe decât medicamentele pe care ar trebui să le ia”

Ca și pe timpul iernii și vara suntem invadați de reclame la suplimente alimentare care să ne ajute împotriva deshidratării, pentru o detoxifiere înainte de vacanță sau pentru a slăbi. Medicul de familie Carmen Lidia Nicolau spune că aceste suplimente nu ar trebui luate fără a cere părerea medicului și mai ales nu ar trebui să înlocuiască tratamentul prescris de medic în cazul unei afecțiuni.

„Pacienții iau suplimente alimentare fără să ne spună, aflăm tangențial când discutăm cu ei. Uneori iau suplimente mai scumpe decât medicamentele pe care ar trebui să le ia, ceea ce nu prea e bine. Noi încercăm să îi mai educăm dar nu știu cât reușim pentru că sunt influențați și de mass media și de vecini, cunoștințe și de toată lumea din jur.

Cred că ar trebui un program de educație pentru că deja s-a ajuns la un nivel, v-am zis, aflu că iau suplimente mai scumpe decât medicamentele de pe schema de tratament și preferă un supliment pentru că li se pare că e mai bine. E și preconcepția că să nu mai luăm atâtea chimice, că sunt tot felul de informații, și atunci se gândesc că e mai bine să ia un supliment, dar nu e la fel. Ar trebui o acțiune mai amplă ca să putem să îi lămurim.” spune medicul.

Medicul a mai precizat că în cazul în care o persoană are o stare de leșin este târziu pentru a interveni cu un comprimat de calciu dar în cazul în care se bănuiește o hipoglicemie o linguriță de zahăr poate ajuta.

ANM anunță că vremea va fi caniculară în următoarele două săptămâni în toată țara, cu temperaturi maxime de până la 34 de grade Celsius. Probabilitatea de apariție a averselor va fi ridicată, potrivit prognozei publicate de ANM pentru perioada 20 iunie – 3 iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...