Vin ploile şi scad temperaturile. Anunţul îngrijorător de la ANM: „Va ploua cât pentru o lună”

Stan Filon 07.07.2022, 08:02
Vin ploile şi scad temperaturile. Anunţul îngrijorător de la ANM: „Va ploua cât pentru o lună”

Vremea schimbă din nou foaia! După canicula care a dat bătăi de cap tuturor, meteorologii anunță acum că un val de aer polar se îndreaptă spre România și aduce cu el temperaturi foarte scăzute, față de cele de zilele trecute. În plus, ploile vor pune stăpânire pe țara noastră, avertizează directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, care mai spune că în câteva ore va ploua cât pentru o lună.

Directorul ANM anunță că vin ploile şi scad temperaturile

Directorul ANM, Elena Mateescu, vine cu vești proaste pentru cei care pleacă la mare, însă excelente pentru agricultori și nu numai. Un val de aer polar se îndreptă spre România și pe lângă temperaturi scăzute aduce cu el și ploi abundente, de care au nevoie recoltele aflate în pericol din cauza secetei.

„Trebuie să menționăm că până mâine dimineață la ora 10 pentru partea de sud-vest a țării și mă refer aici la Oltenia, la partea de nord-vest a Munteniei, mă refer la Banat și sudul Crișanei, rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină și, izolat, cantități de apă care, pe secvențe scurte de timp, pot depăși 50-60 de litri pe metru pătrat.

Directorul ANM anunta ca vin ploile si scad temperaturile
Directorul ANM anunta ca vin ploile si scad temperaturile

Scad drastic temperaturile

De joi, o să observăm o schimbare semnificativă, pentru că dacă astăzi în partea de vest a țării am avut valori de temperaturi la umbră de 37-38 de grade mâine în această parte a țării o masă de aer rece își va face simțită prezenta, temperaturile coborând cu mai mult de 10-12 grade.

Începând din partea de vest, sud-vest a țării, ulterior, masa de aer rece va aborda și restul zonelor, astfel încât joi să vorbim de temperaturi la scara întregii țări de numai 22 până la cel mult 28-30 de grade și acest schimb de masă de aer foarte cald cu rece aduce, din păcate, fenomene de instabilitate extremă.

Vorbim de averse torențiale, vijelii, cu siguranță la nivel local, căderi de grindină și, nu în ultimul rând, cantități de apă care pot depăși, la acest moment, conform datelor pe care le avem, valori, pe secvențe scurte de timp, 60 de litri pe metru pătrat”. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună, a avertizat şefa ANM.

Prognoza ANM pe patru săptămâni

Săptămâna 4 – 11 iulie

Meteorologii anunță că valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice, centrale şi nord-estice, precum şi la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal, dar cu un deficit local în extremitatea de sud-vest şi de nord-est a ţării.

Săptămâna 11 – 18 iulie

În perioada prognozată, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi însă deficitare la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 18 – 25 iulie

Revine canicula, iar temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată ţara, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Săptămâna 25 iulie – 1 august

Meteorologii ANM spun că în perioada prognozată mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, cu precădere în regiunile vestice. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor avea o tendinţă deficitară în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele nord-vestice.

Urmăriți Impact.ro și pe