Vin ploile roșii în România. Care este cauza, e un semnal de alarmă

Badea Violeta 30.03.2022, 10:27
Vin ploile roșii în România. Care este cauza, e un semnal de alarmă

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) vin cu vești îngrijorătoare pentru români. Conform acestora, țara noastră s-ar putea confrunta, în următoarele zile, cu ploile roșii. Care este cauza acestora vei afla din rândurile de mai jos. Anunțul meteo a fost făcut în urmă cu puțin timp!

Posibile ploi roșii anunțate în România

Vestea pe care nu voia să o audă niciun român. În urmă cu puțin timp, meteorologii au făcut un anunț important. Conform acestora, zilele următoare, țara noastră s-ar putea confrunta cu un fenomen meteo rar, cel puțin pentru România.

Este vorba despre ploile roșii. Aceste precipitații și-ar putea face prezența începând din această noapte, asta din cauza unui val de praf saharian care va intra în țara noastră.

Cea mai mare concentrație este așteptată în partea de sud a teritoriului, dar nici celelalte zone nu vor fi ocolite, potrivit MeteoRadar.ro. Potrivit speciliștilor, precipitațiile își vor face apariția joi seară, 31 martie, și vineri noaptea, 1 aprilie.

Ce este praful saharian
Ce este praful saharian

Ce este praful saharian

Praful saharian este adus din Africa de curenții de aer din atmosferă. Acesta face ca soarele să pară lăptos, iar cerul să capete o culoare roșie strălucitoare.

Praful constă în particule minerale minuscule, care sunt extrem de ușoare încât vânturile le transportă fără nicio problemă. Totuși, specialiștii precizează că acesta are și câteva părți bune.

Mai exact, profesorul de fizică Silviu Gurlui vorbea despre efectele pe care le are praful saharian asupra plantelor. Potrivit expertului, acesta are un conținut ridicat de fier și fosfor care asigură hrană pentru fauna acvatică.

„Praful are și un efect vital pentru viața plantelor din sol, din mări și oceane. Conținutul mare de fier și fosfor asigură hrana acestor plante. Cele din apă, fitoplanctonul, reprezintă rezervorul principal de oxigen pentru noi toți, pentru toate viețuitoarele.

Este așadar un bun fertilizant al solului și util/hrană pentru fauna acvatică dar contribuie în aer la poluare, produce o reducere a radiației solare care ajunge la sol, modifică caracteristicile aerosolilor (modificări fizico-chimice, adică pot induce modificări în varii procese meteorologice), încălzește gheața (topindu-se mai repede sub radiația solară) și, mai important, în drumul lor lung prin aer, poate culege agenți patogeni (ciuperci, bacterii, etc- provenite de la resturi de animale, vegetație, etc ) sau particule nocive ce sînt culese din zonele din Sahara unde cu ani în urmă au fost făcute teste complexe.”, a scris Silviu Gurlui într-o postare pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...