Premierul maghiar Viktor Orban va conduce țara prin decret după ce a declarat stare de urgență la fel ca în perioada pandemiei de coronavirus. El a spus că „guvernul trebuie să fie capabil să ia decizii și să acționeze rapid”. Între timp, UE încearcă să ajungă la un acord pentru embargoul asupra petrolului rusesc, sancțiune pe care Ungaria nu o susține.
Viktor Orban a câștigat al patrulea mandat consecutiv de premier la începutul lunii aprilie, în ciuda pozițiilor sale istorice pro-Kremlin și a relației strânse cu Vladimir Putin, în timp ce legătura lui cu Kievul s-a deteriorat de-a lungul anilor după ce a împiedicat încercările țării de a forma relații mai strânse cu NATO.
Imediat după învestire, Guvernului lui Viktor Orban a declarat stare de urgență în Ungaria pentru a putea răspunde rapid provocărilor create de războiul din Ucraina. Astfel, premierul maghiar poate să aprobe măsuri prin decret, invocând criza economică cauzată de conflictul din țara vecină și sancțiunile împotriva Rusiei.
„Am văzut că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au provocat o mare tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor. Lumea este în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a explicat Viktor Orban, citat de CNN.
Premierul maghiar susține că „guvernul trebuie să fie capabil să ia decizii și să acționeze rapid”. Starea de urgență, similară celei introduse în timpul pandemiei, va face posibil ca guvernul să reacționeze cât mai repede. De asemenea, el a precizat că decretul a fost reintrodus pentru a folosi „toate metodele de care dispune” pentru a proteja Ungaria și ungurii.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Actuala stare de urgență, care îi permite premierului ungar să dezactiveze unele legi și să promoveze măsuri de urgență prin decret, va expira la sfârșitul lunii mai, însă criticii se tem că această decizie nu va servi decât la întărirea puterii lui Viktor Orban, amenințând drepturile fundamentale și diminuând importanța parlamentului.
Între timp, țările membre UE caută o modalitate de a pune în aplicare planul de interzicere a importurilor de petrol rusesc, însă, în ultimele două săptămâni, Viktor Orban a refuzat să sprijine cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, invocând costul sever pentru economia țării sale, dacă va renunța la combustibilii de la Moscova.