Viktor Orban critică sancțiunile impuse Rusiei. Spune că Europa intră într-un “joc foarte periculos”

Stan Filon 19.11.2022, 11:02
Viktor Orban critică sancțiunile impuse Rusiei. Spune că Europa intră într-un “joc foarte periculos”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, trage un semnal de alarmă și spune că sancțiunile impuse Rusiei reprezintă de fapt „un pas spre război”. Oficialul ungar critică în termeni duri sancțiunile economice impuse de Occident Rusiei, ca urmare a invadării Ucrainei.

Viktor Orban critică sancțiunile impuse Rusiei

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a declarat îngrijorat de acumularea sancțiunilor economice la adresa Rusiei, menite să fie ca o pedeapsă pentru invadarea Ucrainei. Acesta spune că măsurile punitive reprezintă „un pas spre război”, iar „oricine intervine economic într-un conflict militar, ia o poziţie”. Oficialul ungar spune că în acest moment Europa face un „joc foarte periculos”. Aliatul cunoscut al lui Vladimir Putin avertizează Europa și spune că strategia de la Bruxelles ar putea deveni „un pas spre conflict”.

Chiar dacă le-a votat și el, Viktor Orban spune că sancțiunile economice luate împotriva Rusiei stau, de fapt, la baza dificultăților economice actuale cu care se confruntă Europa.

Viktor Orban critica sanctiunile impuse Rusiei
Viktor Orban critica sanctiunile impuse Rusiei

„Devenim o parte integrantă a conflictului”

„Acum furnizăm arme distructive, antrenăm soldaţi ucraineni pe propriul teritoriu, impunem sancţiuni asupra energiei. (…) Devenim o parte integrantă a conflictului. Încă nu se trage asupra noastră, dar suntem pe cale să devenim un beligerant. Europa joacă un joc foarte periculos”, a semnalat el.

Economia s-a contractat în Ungaria în trimestrul al treilea (faţă de al doilea), iar inflaţia a depăşit 20%, ajungând chiar şi la 45% (alimente). În aceste condiții, guvernul de la Budapesta a lansat o „consultare naţională” pe această temă şi a făcut public demersul împânzind țara cu afişe foarte concludente în acest sens. Pe afișe apare mesajul: „Sancţiunile de la Bruxelles ne aduc la sapă de lemn”, însoțit de o fotografie cu o rachetă.

Viktor Orban este decis să „lupte” împotriva unui posibil nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi dorește să se asigure că Ungaria va continua să primească gaze din Rusia, în cazul embargoului asupra petrolului.

Până acum, UE a impus opt runde de sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, vizând importurile de cărbune, petrol, oțel și lemn, pe lângă interzicerea exportului anumitor produse de înaltă tehnologie, în încercarea de a diminua finanțarea invaziei. Pentru a putea fi aprobate măsurile luate de UE este nevoie de un vot în unanimitate, ceea ce înseamnă că Ungaria a votat, cel puțin până acum, toate măsurile luate împotriva Rusiei.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...