Viitorul e mai aproape decât credeam. Un robot candidează la alegerile parlamentare. Ce le promite cetățenilor pentru a câștiga cursa electorală

Andra Daoud 05.08.2022, 17:51
Viitorul e mai aproape decât credeam. Un robot candidează la alegerile parlamentare. Ce le promite cetățenilor pentru a câștiga cursa electorală

Tehnologia viitorului ajunge la un nou nivel. În Danemarca a apărut primul partid condus în întregime de inteligența artificială. Partidul Sintetic se definește drept anti-politic și își propune să optimizeze sistemul de vot din această țară, dar și să candideze la următoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc în 2023.

Partidul condus prin inteligența artificială

Evoluțiile tehnologiei ne uimesc pe zi ce trece și sunt pe cale să revoluționeze și sistemul politic. Partidul Sintetic din Danemarca a apărut după ce un soft de inteligență artificială a analizat toate publicațiile redactate de partidele daneze în ultimii 50 de ani și a venit cu o propunere de program politic care reprezintă viziunile unei persoane „obișnuite”.

Printre proiectele pe care și le-a propus robotul se numără instaurarea unui venit minim universal, cu o valoare de două ori mai mare decât salariul mediu din prezent. La acesta se adaugă formularea unui nou obiectiv în programele ONU, care le permite oamenilor și algoritmilor să coexiste.

Partidul Sintetic a transmis că va organiza prima reuniune electorală pentru public uman în luna septembrie. Încă nu se știe ce șanse are să prindă un loc în Parlamentul danez. „Este o modalitate de a imita şi de a simula procesul politic de la un capăt la altul, dar într-o confruntare directă cu aparatul legislativ”, a declarat Asker Bryld Staunaes, un artist membru în colectivul Computer Lars.

Viitorul e mai aproape decat credeam. Un robot candideaza la alegerile parlamentare. Ce le promite cetatenilor pentru a castiga cursa electorala
Danezii ar putea vota un partid format prin inteligenta artificiala

O aluzie la sutele de partide daneze

Prin poziționarea drept partid anti-politic, Partidul Sintetic este, în același timp, o ironie la adresa sutelor de partide marginale daneze, multe dintre acestea fiind mai degrabă o farsă sau o satiră la adresa societății decât un partid propriu-zis.

În Danemarca sunt în prezent 230 de micro-partide, printre care se numără și Partidul Sintetic. Acesta nu a adunat încă cele peste 20.000 de semnături necesare pentru a putea să intre pe liste pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Este dificil de estimat dacă va reuși să adune numărul necesar de semnături până anul viitor, având în vedere că în prezent are doar patru.

În cazul în care va câștiga un loc în Parlament, Partidul Sintetic a transmis că va numi un reprezentant pentru a asigura legătura între partea de inteligență artificială și partea ce ține de dezbateri politice organizate în Parlament. Deocamdată, singurii membri ai Partidului Sintetic sunt artiștii din colectivul Computer Lars, compania care s-a ocupat de crearea softului, și colaboratorii acestora.

 

Urmăriți Impact.ro și pe