Video. Primele imagini de la izbucnirea incendiului de la Matei Balş. „A fost o explozie, ca un flash”

Iancu Andreea 29.01.2021, 15:45

Incendiul de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din București a adus o nouă tragedie în sistemul sanitar din România. Filmul evenimentelor care s-a desfășurat începând din această dimineață, de la ora 5, arată că ne confruntăm, din nou, cu metehnele din spitalele românești. Totodată, primele imagini de la izbucnirea incendiului vin să completeze tabloul sumbru în care pacienții din țara noastră trebuie să trăiască. Teama de incendiu devine una dintre grijile pe care începem să le dezvoltăm cu fiecare vizită la o unitate medicală.

Primele imagini de la izbucnirea incendiului

Un incendiu a izbucnit în cursul acestei dimineți la Spitalul Matei Balș, în urma căruia cinci vieți au fost curmate. O adevărată desfășurare de forțe a avut loc în unitate medicală, zeci de pacienți au fost transferați către alte spitale, bolnavii necesitând îngrijiri medicale pentru că prezentau patologia Covid-19. Un bărbat, care se afla internat într-un salon al altui pavilion din cadrul Spitalului Matei Balș, a reușit să surprindă primele imagini de la izbucnirea incendiului. Acesta a povestit la Digi 24 că a auzit o explozie la scurt timp după izbucnirea focului.

A fost o explozie fără multe flăcări, o lumină puternică, ca un flash, a dezvăluit pacientul care a filmat imaginile.

Inițial, acesta a fost trezit de vocile care s-au auzit în curtea spitalului, mai cu seamă că ora extrem de matinală făcea ca activitatea din spital să se facă în liniște. În timp ce polițiștii ajungeau la fața locului, aceștia au fost surprinși de o explozie, care s-a produs la una dintre ferestrele pavilionului unde a avut loc incendiul.

Prima dată am auzit câteva voci în curte, vă dați seama că în liniștea de la ora 4.45 dimineața mi-au atras atenția. Am văzut câteva cadre medicale în curte, 6-7 persoane. Imediat a venit o mașină de poliție, ei au ajuns primii la fața locului, priveau la una dintre ferestre și a avut loc explozia. Ce vedeți acum sunt primele mașini care au ajuns la locul intervenției, după momentul exploziei. Aceste imagini sunt la 3-4 minute după ce s-a auzit explozia, a spus Florin, cel care a filmat imaginile, la Digi24.

Cadrele medicale de la Matei Balș, gest admirabil față de pacienți

La puțin timp după ce s-a produs explozia și incendiul a devenit tot mai vizibil, cadrele medicale prezente în pavilionul unde bărbatul se afla internat au trecut prin fiecare salon pentru a îi asigura pe pacienți că lucrurile se află sub control, explicând că este totuși o problemă în acea aripă a spitalului.

În scurt timp au venit cadrele medicale de aici, au intrat în fiecare salon, ne-au explicat că e o problemă, ne-au reconfortat, lucru admirabil din partea lor, a spus pacientul.

După puțină vreme, fumul de la incendiul produs în pavilionul cinci al unității medicale a ajuns inclusiv la zona spitalului în care se afla bărbatul, mai precis alături. Totuși, conform spuselor pacientului, pompierii au intervenit prompt și întreaga operațiune a fost una profesionistă.

Având în vedere presupunerile că flăcările ar fi izbucnit în urma unui scurt circuit cauzat de o aerotermă din salonul spitalului, mulți au vorbit despre posibilitatea existenței unor probleme cu încălzirea unității. Pacientul care a surprins primele imagini ale incendiului a dezvăluit că pe parcursul celor 18 zile în care a fost internat la Matei Balș nu au existat probleme de această natură. Apa caldă și căldura nu au lipsit, iar despre aeroterme nu cunoaște dacă acestea au fost sau nu instalate în pavilionul unde el se află internat.

Totodată, un alt clip video, surprins din interiorul spitalului, în timpul izbucnirii incendiului, a fost urcat pe contul de Facebook al Radio Europa Liberă. Imaginile arată cum un fum gros și negru iese pe ferestrele saloanelor de la parter și cuprind întreaga curte a Institutului Matei Balș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...