Victorie mare pentru Simona Halep. Ar putea scăpa de suspendarea de dopaj. Primele declarații de la TAS

Mihnea Tălău 05.12.2022, 18:14
Victorie mare pentru Simona Halep. Ar putea scăpa de suspendarea de dopaj. Primele declarații de la TAS

Vești bune pentru Simona Halep. După ce a adus noi dovezi cu privire la contaminarea cu Roxadustat, tenismena noastră ar putea scăpa de suspendarea pentru dopaj. Astfel, Cristian Jura, judecător la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a oferit ultimele detalii în legătură cu situația sportivei.

Reducerea suspendării sau chiar anularea acesteia

Agenția franceză de toxicologie și farmacologie angajată de Simona Halep a identificat sursele de contaminare care au cauzat prezența medicamentului Roxadustat în singurul test pozitiv prelevat Simonei la 29 august 2022 după meciul pierdut în primul tur la US Open, scrie ProSport.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustat-ul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă care nu este precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a spus Jura.

Farmacist In Romania nu se gaseste Roxadustat. Foarte multi sportivi care folosesc fiole ca sa creasca anduranta la efort

Judecătorul mai spune că se poate ajunge la o decizie situată între reducerea suspendării sau chiar anularea acesteia.

”Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă.

Așa cum afirmam și cu altă ocazie suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping, și anume să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței”, a mai spus Jura.

Etapele procedurale prin care va trece Simona Halep

Judecătorul de la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a explicat și etapele care urmează pentru Simona Halep în cursa sa de a-și dovedi nevinovăția.

”Procedural, urmează mai multe etape: O audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului.

În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. Dar aș face o precizare importantă, așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu;

Urmează procedura pe fond care se va judeca în fața Sport Resolutions de la Londra. Aici solicitările vor fi făcute în funcție de ce s-a decis în cadrul primei audieri. Abia acum sportiva își poate demonstra nevinovăția.

O ultimă etapă, s-ar putea desfășura în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv TAS de la Lausanne, în condițiile în care sportiva nu este mulțumită de decizia celor de la Sport Resolutions”, a conchis Cristian Jura.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...