Victor Pițurcă, ajutat de Valentin Ceaușescu să joace în Franța. De ce a ratat un transfer pe bani mulți la Anderlecht

Sorin Barbu 05.04.2022, 12:04
Victor Pițurcă, ajutat de Valentin Ceaușescu să joace în Franța. De ce a ratat un transfer pe bani mulți la Anderlecht

Victor Pițurcă a fost unul dintre primii jucători români care au primit aprobarea să joace în străinătate, în perioada comunismului. Fostul câștigător al Cupei Campionilor Europeni a fost ajutat să ajungă în Franța, la formația Lens, chiar de fiul președintelui Nicolae Ceaușescu.

Victor Pițurcă a semnat cu Lens și a ratat un transfer la Anderlecht

În anul 1983, regretatul comentator Cristian Țopescu a fost suspendat de regimul comunist, după ce a susținut, în timpul unei partide de fotbal, că jucătorii ceva mai în vârstă ar putea fi lăsați să plece la formații din străinătate. Se spune că ordinul a venit chiar de la „cabinetul numărul doi”, unde activa Elena Ceaușescu.

Și totuși, după câțiva ani au fost date câteva aprobări. Așa a ajuns Victor Pițurcă, în vara anului 1989, la formația franceză Lens. Un mare rol în acest transfer l-a avut Valentin Ceaușescu. Fiul președintelui Nicolae Ceaușescu era un mare susținător al formației Steaua și a avut un rol foarte important în câștigarea Cupei Campionilor Europeni din anul 1986.

„Eu nu am convins pe nimeni, domnul Valentin ne-a ajutat! I-a dat drumul lui Loți Boloni, avea o vârstă. Eu cu Tudorel, la fel, aveam o vârstă și ne-a dat voie să plecăm”, a declarat Victor Pițurcă.

Unul dintre meciurile de poveste, din campania din anul 1986, a fost cel cu Anderlecht, de la București. Steaua a câștigat cu 3-0, iar Victor Pițurcă a marcat două goluri. La finalul partidei, oficialii formației din Belgia i-au făcut o ofertă.

„Domnul Valentin putea să-mi dea drumul mai devreme, după meciul cu Anderlecht, atunci. Am avut ofertă de la Anderlecht, pe bani foarte mulți. Atunci nu mi-a dat voie, avea Steaua nevoie de mine.

Uite că, după aceea ne-a ajutat și am plecat în străinătate. Meciul cu Anderlecht a fost cel mai bun meci al Stelei, din toate timpurile. Ei aveau o echipă incredibil de bună. Au trecut 36 de ani, nici nu îmi vine să cred”, a mai spus Pițurcă.

Dubla cu Anderlecht s-a desfășurat în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, iar după aceea a urmat marele succes de la Sevilla, din mai 1986.

Urmăriți Impact.ro și pe