Victor Micula, anchetat penal după ce a mers la o percheziţie îmbrăcat în poliţist. De ce a recurs la acest gest

Iancu Andreea 20.10.2020, 15:41
Victor Micula, anchetat penal după ce a mers la o percheziţie îmbrăcat în poliţist. De ce a recurs la acest gest

Fiul magnatului Viorel Micula a ajuns în atenția procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Tânărul, împreună cu patru polițiști din Oradea sunt acuzați de mai multe fapte, printre care participarea la o percheziție, la care Victor Micula a mers îmbrăcat în polițist. De asemenea, băiatul a primit și acces la baza de date a MAI. Gestul tânărului ascunde un motiv în spate, însă pe numele său s-a deschis un dosar penal.

Victor Micula, anchetat penal după o serie de fapte ilegale

Băiatul de bani gata, fiul lui Viorel Micula, a reușit să intre în belele. Victor Micula are numele trecut într-un dosar, anchetat de către Parchetul Bihor, după ce a întreprins o serie de fapte ilegale împreună cu patru polițiști. Într-un comunicat al Parchetului Bihor, transmis de g4media.ro, Micula este acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și respectiv la divulgare de informaţii nepublice şi uzurpare de calităţi oficiale.

Se pare că agentul de poliție Vaida Ovidiu, i-a oferit lui Micula geaca sa de serviciu, cu emblema Poliției Române și o cagulă, în cadrul unei acțiuni de constatare în flagrant a unui șofer bănuit că se afla la volan sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 „Micula Victor le-a folosit cu ocazia acelui eveniment, creând convingerea celor prezenţi la faţa locului că este lucrător de poliţie, după care a efectuat în acea noapte mai multe activităţi specifice unui lucrător de poliţie (percheziţie corporală, percheziţie autovehicul, asistare la toată activitatea de constatare a infracţiunii, însoţire persoană cercetată la spital pentru recoltare de probe biologice, etc), cu permisiunea agentului de poliţie Vaida Ovidiu”, arată anchetatorii.

Pe de altă parte, Victor Micula a avut acces inclusiv la baza de date a Ministerului Afacerilor Interne.

”Suspecta Ile Camelia, agent şef adjunct de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Oradea – Biroul Ordine Publică, în noaptea de 28/29.03.2018, la solicitarea numitului Victor Micula, în intervalul orar 2:54 – 2:59, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, aflându-se de serviciu în incinta Poliţiei Municipiului Oradea – Biroul Supravegheri Video, împreună cu Micula Victor, într-o zonă în care accesul este restricţionat publicului, folosind userul şi parola proprie, a accesat nelegal, cu depăşirea limitelor autorizării, mai multe baze de date”, potrivit documentului.

Motivul pentru care Victor Micula a apelat la baza de date a birourilor Evidenţa Auto, Evidenţă Persoane, respectiv Evidenţă Paşapoarte, gestionate de MAI, este un incident în trafic. Tânărul a dorit să verifice o serie de date personale ale celui cu care Micula interacționase în trafic.

„Ulterior, în aceeaşi noapte, în intervalul orar 3,01 – 3,43, subofiţerul de poliţie Ile Camelia i-a facilitat lui Victor Micula accesul direct la aceste baze de date mai sus menţionate, în sensul că i-a făcut instructajul cu privire la folosirea corectă a acestora, după care, Micula Victor a accesat şi interogat singur aceste baze de date, de pe userul şi parola lui Ilie Camelia, scopul umărit fiind acela de a afla datele personale ale unor persoane cunoscute lui sau ale unor persoane publice”, se arată în răspunul Parchetului.

Victor Micula a căutat date personale despre Vlăduța Lupău, accesând ilegal baza de date MAI
Victor Micula a căutat date personale despre Vlăduța Lupău, accesând ilegal baza de date MAI

Micula a căutat-o pe Vlăduța Lupău în baza de date a MAI

Cel mai probabil din curiozitate, Victor Micula a ales să își continue căutările din baza de date la care a primit acces. Astfel, tânărul a căutat informații despre artista de muzică populară Vlăduța Lupău în sistemul MAI.

„În seara zilei 21 aprilie 2018 (…), suspectul Victor Micula a intrat în aceeaşi încăpere unde îşi desfăşura activitatea suspecta Ile Camelia, şi anume în Poliţia Municipiului Bihor Biroul Supravegheri Video, unde, în prezenţa unei persoane aflate în cercul său relaţional, cu folosirea userului şi parolei numitei Ile Camelia, care şi-a dat acordul prealabil în acest sens, a accesta nelegal, în interes personal, cu depăşirea limitelor autorizării permise agentului de poliţie Ile Camelia, mai multe baze de date gestionate de Ministerul Afacerilor Interne, şi anume Evidenţa Auto, Evidenţă Persoane, respectiv Evidenţă Paşapoarte, în scopul de afla date confidenţiale în legătură cu o persoană de sex feminin (interpretă de muzică populară), respectiv cu privire la membrii familiei acesteia, fapt care a produs indignarea unor lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor – Serviciul Acţiuni Speciale, care se aflau la acea oră în sediul Poliţiei Mun. Oradea”, conform anchetatorilor.

Deocamdată, tânărul nu și-a exprimat punctul de vedere cu privire la întâmplările menționate. Pe de altă parte, conducerea Poliției Bihor a anunțat că va transmite poziția sa oficială prin intermediul Biroului de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...