Vicepreședintele ANRE: ”Sunt contracte care expiră înaintea iernii. Prețurile pentru acești oameni vor fi înspăimântători de mari”

Ioana Bucur, Diana Timișoreanu 23.09.2021, 18:49
Vicepreședintele ANRE: ”Sunt contracte care expiră înaintea iernii. Prețurile pentru acești oameni vor fi înspăimântători de mari”

Vicepreședintele ANRE vine cu noi vești proaste pentru români, înainte de ceea ce se anunță a fi cele mai grele luni din ultimii ani. Mulți consumatori de gaze naturale vor fi nevoiți să încheie noi contracte în următoarele săptămâni, iar prețurile vor fi „înspăimântător de mari”, aceștia urmând să afle abia după dacă se încadrează în categoria pentru care se vor acorda ajutoare de la Guvern.

Prețuri uriașe înainte de lunile de iarnă

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a dezvăluit că sunt peste un milion de consumatori în România care, de la 1 iulie 2020, au trecut în piața concurențială. Multe dintre aceste contracte vor expira chiar înaintea iernii.

„Sunt consumatori de gaze care, după 1 iulie anul trecut, au făcut acest pas de a trece în piaţa concurenţială, sunt 1,1 milioane de consumatori care au semnat aceste contracte, care la un moment dat expiră.

Sunt unele care expiră înaintea iernii şi momentan opţiunile sunt destul de puţine pentru aceşti consumatori”, a spus Bege, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.

Vicepreședintele ANRE a arătat că pe comparatorul de preț de gaze naturale de pe site-ul instituției, toate ofertele sunt mai mari în comparație cu cele care au fost aplicate în mod automat pentru clienții inactivi de la 1 iulie 2020 și sunt mai mari și decât prețurile din contractele pe un an începând cu orice lună a anului trecut.

„Pentru ei, singura opţiune este să accepte acum o ofertă cu un preţ înspăimântător de mare, sunt oferte cu 200-300 de lei doar preţul gazelor, după care, evident, aşteaptă să vină măsura Guvernului şi cu emoţia dacă se încadrează la nivelul de consum pentru care se acordă acest ajutor”, a explicat acesta.

Vicepreședintele ANRE ”Sunt contracte care expiră înaintea iernii. Prețurile pentru acești oameni vor fi înspăimântători de mari”

„Compensarea facturilor la energie şi gaz se va face, nu e nicio urmă de îndoială”

Bege a afirmat că mai mult de cinci milioane de consumatori din totalul de aproape nouă milioane de consumatori de electricitate la nivel național se vor încadra în plafonul de consum anunțat de Ministerul Energiei pentru cei care vor primi ajutoare în această iarnă – 200 de kW.

La gaze, 90% dintre cei patru milioane de consumatori se încadrează în plafonul de consum de 1.200 de metri cubi pe an.

Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va realiza o compensare a facturilor la energie și gaze naturale, măsura urmând să fie aplicată în intervalul 1 noiembrie – 31 martie. Plafonarea prețului la gaze este încă analizată, existând temeri că măsura ar putea „avea repercursiuni în economie”.

„Compensarea facturilor la energie şi gaz se va face, nu e nicio urmă de îndoială aici, iar măsură va viza perioada 1 noiembrie – 31 martie. Încă analizăm posibilitatea de a plafona preţul la gaze.

Pe de o parte, măsura poate avea repercusiuni în economie. Pe de altă parte, dacă măsura va fi luată de majoritatea statelor din Europa, atunci ar trebui să o implementăm şi noi pentru a nu fi afectaţi şi mai mult de contextul internaţional. Luăm cele mai bune decizii pentru români şi pentru economie!”, a scris Florin Cîţu, joi pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...