Vicepremierul Raluca Turcan, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Raluca Turcan a anunțat că pensiile speciale vor fi eliminate. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

PNL a anunțat astăzi că pensiilor speciale vor fi eliminate, precizând, totodată că legea pensiilor va fi modificată în întregul ei ansamblu. Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul PNL urmează să elimine pensiile speciale, întrucât se consideră că această modalitate este potrivită pentru a reduce inechitățile din sistem.

Pensiile special, o gaură mare în buget

Astfel, pensiile speciale vor fi eliminate, cu excepția celor încasate de militari și magistrați, care au deja o decizie a Curţii Constituţionale, a anunțat astăzi vicepremierul României, Raluca Turcan, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului.

„Guvernul a decis eliminarea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militarilor și a magistraților care au deja o decizie a CCR. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem. Sunt aproape 9 mld de euro pe an care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale și dorim ca în paralel cu eliminarea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivității.

O țară întreagă așteaptă ca pensiile în România să fie calculate pe principiul contributivității și tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreția politicienilor să fie eliminat”, a spus Raluca Turcan după ședința PNL.

La rândul său, Alina Gorghiu consideră că beneficiile rezultate din anularea pensiilor speciale, vor fi „enorme”. Acestea ar include „stoparea stării de dezaprobare si nemulțumire în rândul majorității populației; eliminarea diferențelor foarte mari între pensia media și cele care se impun a rămâne pensii de serviciu; eliminarea dezechilibrelor majore la fondul de pensii;alinierea legislației naționale privind sistemul de pensii cu recomandările UE”, potrivit aceleiași surse.

Alina Gorghiu: „Gogoașa umflată numită pensii speciale trebuie eliminată!” Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Alina Gorghiu: „Gogoașa umflată numită pensii speciale trebuie eliminată!” Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

„Gogoașa umflată numită pensii speciale trebuie eliminată”, a transmis în urmă cu două zile Alina Gorghiu, senator PNL.

Pe de altă parte, liderul interimar al opoziției, Marcel Ciolacu susține că eliminarea pensiilor speciale ar trebui să existe pentru toată lumea, fără excepții.

„PSD a venit cu un proiect de lege privind impozitarea progresivă a veniturilor, astfel încât evitam să atacăm un drept deja câştigat. Am fi făcut o impozitare corectă, ar fi fost o singură lege şi nu ar fi trebuit deschisă toată Cutia Pandorei. Înţeleg abordarea actualului guvern cu eliminarea totală, dar nu mai puţin de… Cu certitudine este exclus să considerăm că pensiile militarilor sunt pensii speciale. Niciunde în lume pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Eu în continuare îmi menţin punctul de vedere, cum mi-am dat demisia în ultima zi de mandat, că parlamentarii nu trebuie să aibă nici un fel de indemnizaţie alta decât cea care o are fiecare cetăţean”, a transmis Marcel Ciolacu, șeful interimar al PSD.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI