Viața Sfântului Teodosie cel Mare – ce fapte i-au păstrat un loc în istorie acestui cuvios

Daria Petrescu 11.01.2021, 10:43
Viața Sfântului Teodosie cel Mare – ce fapte i-au păstrat un loc în istorie acestui cuvios

Viața Sfântului Teodosie cel Mare. Sfântului Teodosie cel Mare este prăznuit pe 11 ianuarie, de credicioșii din țara întreagă. Acesta a fost numit „începătorul vieții de obște și dascălul pustiului”. Este una dintre cele mai importante sărbători de început de an, iar povestea Sfântului Teodosie cel Mare este una spectaculoasă. Iată ce fapte i-au păstrat un loc în istorie acestui cuvios.

Viața Sfântului Teodosie cel Mare

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a născut în satul Mogarisos, în regiunea Capadociei, estul Turciei. El este pomenit de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 11 ianuarie. Aest sfânt a trăit între anii 423 și 529. A murit la vârsta de 105 ani. Pe tatăl Sfântului Teodosie îl chema Proeresie iar pe mama să Evloghia.

Acesta era foarte tânăr când a intrat în monarchism, într-o mănăstire din Ierusalim. Se întâmpla în 451, pe vremea când se adunase la Calcedon Sinodul IV Ecumenic.

Sfântul a învățat cum să aibă o înclinare spre viață îmbunătățită de la marele Simeon Stalpnicul. Acesta i-a prezis că va fi pastor peste turmă lui Dumnezeu, oi pe care le va scoate din gură lupului. Ajuns în Ierusalim,  Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare se închină la toate locurile sfinte pomenite în evanghelii.

Sfântul petrece o perioada alături de pustnicul Longhin, într-o comunitate monastică aflată la jumătatea distanței dintre Betleem și Ierusalim. Apoi, Teodosie se retrage intr-o peștera aflată în apropierea Bethleemului.

Aici alege să se hrănrească doar doar cu ierburi sălbatice și cu legume. De-alungul timpului, au fost mulți ucenici care s-au strâns în jurul Sfântului, datorită vieții sănătoase pe care a dus-o.

Sfântul Teodosie a fost înmormântat într-o peșteră

Cuviosul Teodosie a fost de-a lungul vieții sale un oponent înflăcărat al ereziei monofizite. El a ridicat o mănăstire în apropierea peșterii în care trăia. Acolo a pus bazele vieții monahale de obște. De altfel, acesta este și motivul pentru care I se spune “începător al vieții de obște”.

La un moment dat, simțind că nu mai are foarte mult de trăit, acesta suferind de o dureroasă boală, Teodosie cheamă la el trei episcopi apropiați, spunându-le că va muri curând.

După trei zile, acesta s-a stins din viață. Acesta a fost înmormântat în peștera în care și-a început ostenile ascetic. La scurt timp, trupul său a fost mutat în mănăstirea pe care a ridicat-o.

Ce nu se știe despre Mănăstirea Sf. Teodosie

Mănăstirea Sf. Teodosie se află aproape de Mănăstirea Sf. Sava. De altfel, puțină lume știe că cei doi ctitori fiind prieteni foarte buni. De altfel, întemeierea acestei mănăstiri are o istorie.

De a-lungul timpului s-a spus că după ce magii i-au adus daruri pruncului Iisus, la Bethleem, îngerii i-au atenționat să nu se întoarcă pe același drum, pentru a nu fii uciși. Atunci ei au înnoptat într-o peșteră din acea zonă.

Fapte care i-au păstrat un loc în istorie acestui cuvios

-Călugărul Teodosie hotărăște pune într-o cățuie tămâie și începe să se roage. Merge din peșteră în peșteră, în speranța că Dumnezeu îi va da un semn.

– într-una din peșteri tămâia s-a aprins singură, confirmând astfel că acesta este locul căutat.

-Pentru că a reușit să strângă în mănăstire 500 de călugări, Sf. Teodosie a căpătat  titulatura de întemeietorul vieții de obști.

-Mănăstirea Sf. Teodosie este acum o mănăstire greacă

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI