Viața lui Cristian Tudor Popescu. 7 detalii neașteptate despre „pesimistul de serviciu“ al României

Emanuela Pană 01.10.2020, 10:17

La mulți ani, Cristian Tudor Popescu! Unul dintre cei mai renumiți oameni de presă din România a împlinit astăzi, 1 octombrie, 64 de ani. O figură emblematică a perioadei de după 1989, CTP, zis și „pesimistul de serviciu“ al României, s-a făcut remarcat prin specificul scriiturii și al discursurilor sale, caracterizate prin modul tăios, sarcastic și realist de exprimare. Iată 7 detalii pe care sigur nu le știai despre el!

Viața lui Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu a împlinit, astăzi, 64 de ani. Vă întrebați ce s-a schimbat în viața sa odată cu trecerea timpului? Ei bine, dacă la 25 de ani acesta punea mare preț pe capacitățile intelectuale ale unei persoane, acum, bunătatea este „valoarea supremă“ pe care o caută la un om.

„Odată cu vârsta, inteligența a trecut pe planul doi ca valoare supremă. Nu eram așa. La 25 de ani, prețuiam inșii inteligenți, chiar dacă erau niște lepre. Acum e invers. Acum, primul lucru după care mă uit, primul meu criteriu este acela al bunătății“, dezvăluia gazetarul.

CTP a devenit cunoscut opiniei publice ca jurnalist, însă puțini știu că meseria sa de bază este cea de inginer. El a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București, în anul 1981, și a făcut trecerea dinspre inginerie spre jurnalism în 1991, când s-a angajat la cotidianul „Adevărul“ ca redactor șef adjunct, post pe care l-a ocupat timp de cinci ani. Ulterior, acesta a fost promovat în funcția de redactor șef.

În anul 2004 a demisionat alături de alți 81 de jurnaliști și, împreuna cu Mircea Dinescu, a fondat ziarul „Gândul“, care a ajuns mai apoi la Adrian Sârbu.

Citește și: Ce studii are Cristian Tudor Popescu.

5 detalii neașteptate despre „pesimistul de serviciu“ al României

1. CTP ar vrea să joace tenis cu Suzanne Lenglen

„A fost primul mare jucător de tenis. A fost Federer al anilor ’20. Dacă vă uitați la filmele vechi, o să vedeți acolo tenisul din toate timpurile, până în zilele noastre, în acea doamnă, cu rochia scurtată până la genunchi pentru prima dată…

O s-o vedeți făcând drive volé, adică procedeul preferat al Serenei Williams, al Azarenkăi, al jucătoarelor de atac. Nu volé clasic, ci drive volé, adică lovitura cu dreapta sau cu reverul direct din aer, o să-l vedeți la Suzanne Lenglen și cu forfecare, deci săritură de tip Stan Laurel, cu ambele picioare în aer…“.

Astăzi, Cristian Tudor Popescu a împlinit 64 de ani
Astăzi, Cristian Tudor Popescu a împlinit 64 de ani

2. CTP ar vrea să cânte alături de Gorillaz

„Alături de Gorillaz. Nu mai știu ce fac acum, dar au niște albume extraordinare“.

3. CTP ar vre să-l salveze din istorie pe Liviu Babeș

„Sunt mai mulți. Pe cine aș vrea să salvez… Cel mai mult aș vrea să-l salvez pe Liviu Babeș (pictorul care şi-a dat foc şi a ars în 2 martie 1989, pe pârtia Bradu din Poiana Braşov, în semn de protest împotriva dictaturii comuniste – n.r.)“.

4. CTP ar vrea să afle secretul „a tot“

„Aș vrea să aflu secretul a tot. Cum e posibil ca noi doi să vorbim acum. Acesta e singurul lucru despre care se poate discuta. Cum e posibilă existența și de ce nu este totul non-existență, pentru că așa ar trebui să fie, de fapt“.

5. CTP ar fi vrut să fie el autorul cărții „Particule Elementare“

„«Particule Elementare», Michel Houllebecq. Când am citit-o, am avut un sentiment dureros că n-am scris-o eu“.

6. CTP a obținut 9,83 la examenul de Bacalaureat

„Media mea la Bacalaureat a fost 9.83, dar în timpul liceului am avut note de toată mâna, fiindcă citeam ce voiam și când voiam eu. Dar citeam, stimați liceeni de azi, chiar citeam“.

7. CTP crede că România ar trebui să fie condusă de o țară străină

România ar trebui condusă „de o țară străină civilizată“, a mărturisit Cristian Tudor Popescu, într-un interviu acordat pressone.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...