Viața la 450 de metri de separatiștii ruși. Cum se pregătesc soldații ucraineni de un posibil conflict cu armata lui Putin

Beatrice Dumitru 24.01.2022, 15:28
Viața la 450 de metri de separatiștii ruși. Cum se pregătesc soldații ucraineni de un posibil conflict cu armata lui Putin

SUA au avertizat că Rusia poate invada oricând Ucraina, lucru de care sunt convinși și soldații ucrainieni chemați să își apere țara, în cazul unui atac. Aceștia spun că sunt siguri că Moscova le va invada țara, dar au acceptat situația și sunt resemnați, potrivit unui reportaj CNN. Peste 100.000 de soldați a masat Rusia la granița cu Ucraina.

„Am acceptat posibilitatea unui atac”

La aproximativ 450 de metri distanță de separatiștii susținuți de ruși, un grup de soldați ucraineni așteaptă o luptă care este pe punctul de a izbucni, după ce Rusia a începuti cu câteva luni în urmă să adune zeci de mii de trupe la granița cu Ucraina.

Iar soldații sunt ciudat de relaxați în legătură cu toate acestea, potrivit fotografului Timothy Fadek, de la CNN, care a petrecut timp cu aceștia pe linia frontului, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei.

„Au îmbrățișat inevitabilul”, a spus Fadek. „Vorbeam cu unul dintre soldați și mi-a spus: „Este inevitabil. Am acceptat această posibilitate a unui atac”. Și apoi a fost o mică ceartă între doi soldați. Unul a spus: „Rușii nu vor trece granița, vor ataca de pe mare”, adică Marea Azov. Un alt soldat nu a fost de acord cu ambele evaluări și a spus: „Nu, atacul va veni din Belarus”.

Viața la 450 de metri de separatiștii ruși. Cum se pregătesc soldații ucraineni de un posibil conflict cu armata lui Putin
Soldații ucrainieni, resemnați cu situația. Sursa foto: CNN / Timothy Fadek.

Deși nu se pun de acord cu privire la locul de unde va veni un atac, toți sunt 100% convinși că Rusia va invada Ucraina.

„S-au resemnat. Dar sunt extrem de relaxați. Nu există nicio urmă de nervozitate pe fețele lor. Sunt gata să lupte. Sunt pregătiți de mulți ani. I-am întrebat: „Voi vrei acest război? Și ei spun: „Desigur că nu”.

Ucrainienii sunt resemnați

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au atins cote maxime, cu peste 100.000 de soldați ruși masați în apropierea graniței stârnind temeri că Moscova ar putea lansa în curând o invazie. Kremlinul a negat că plănuiește să atace, argumentând că sprijinul NATO pentru Ucraina constituie o amenințare tot mai mare pe flancul vestic al Rusiei.

În Muratove, un sat ucrainean aflat la aproximativ 20 de minute cu mașina de linia frontului, oamenii sunt mult mai speriași decât soldații. Dar și ei par resemnați cu soarta lor. Întrebat ce crede despre posibilitatea unui atac, un fermier a ridicat din umeri.

„Se va întâmpla, dar nimeni nu poate face nimic pentru a opri atacul”, a spus acesta.

Președintele american Joe Biden a declarat că se așteaptă ca Vladimir Putin să ordone invadarea Ucrainei și a avertizat că „un dezastru” o așteaptă pe Rusia dacă se va întâmpla acest lucru. În acest context, SUA vor spori prezența trupelor militare în statele membre NATO de pe flancul estic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...