Viața după Putin. Cum va arăta Rusia după debarcarea liderului de la Kremlin

Andrei Dumitrescu 17.10.2022, 14:09
Viața după Putin. Cum va arăta Rusia după debarcarea liderului de la Kremlin

Dacă Vladimir Putin nu va mai fi la putere, va aduce propriul său tip de haos: o luptă shakespeariană pentru putere; lideri regionali dezlănțuiți; un arsenal nuclear pus la bătaie.

Deocamdată, puțini sunt cei care vor să vorbească public despre această lume post-Putin, ferindu-se de percepția de amestec în politica internă. Dar, în privat, țările occidentale și analiștii pun la cale scenariile care s-ar putea desfășura atunci când Putin va pleca în mod inevitabil – și cum ar trebui să reacționeze aliații Ucrainei.

„Voi avea grijă să speculez prea mult cu privire la situația politică internă din Rusia”, a declarat săptămâna trecută secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, când a fost întrebat cum se pregătește alianța pentru posibilitatea ca liderul rus să părăsească funcția.

„Indiferent de ceea ce ar putea indica diferite analize, cred că ceea ce trebuie să facem la NATO este să fim pregătiți pentru toate eventualitățile și, când vine vorba de Ucraina, să fim pregătiți să continuăm să îi sprijinim”, a spus el.

Nu va fi o tranziție curată, punând în discuție nenumărate dileme care ar putea pune la încercare aliații occidentali. Cât de mult pot – și cât de mult ar trebui – să influențeze aceștia procesul de succesiune? Ce ar trebui să facă în cazul în care o republică rusă se desprinde? Ce relație ar trebui să aibă cu succesorul lui Putin?

„Ar trebui să lăsăm deoparte orice iluzie că ceea ce se va întâmpla imediat după aceea este democrație”, a declarat Laurie Bristow, fost ambasador britanic în Rusia.

„Ceea ce cred că se va întâmpla în continuare”, a adăugat el, „este probabil o perioadă de probleme”.

O luptă explozivă pentru succesiune

Pentru moment, Putin se află într-o poziție sigură. El controlează în continuare aparatul de stat, iar armata execută ordinele sale criminale în Ucraina.

Dar invazia liderului rus în Ucraina i-a diminuat poziția acasă și a adâncit incertitudinile cu privire la cine și cum va prelua conducerea.

„Pentru a gestiona o succesiune stabilă atunci când va veni momentul – care, în mintea lui Putin, va fi un moment ales de el – atunci ai nevoie de un grad ridicat de consens al elitei”, a declarat Bristow, care a fost trimisul Regatului Unit la Moscova din 2016 până în 2020.

„Ceea ce au făcut acum este să rupă acest consens”, a spus el, menționând că acum există mai multe lupte pentru putere în cadrul Kremlinului.

Această luptă ar putea deveni sângeroasă odată ce postul de conducere de la Kremlin se va deschide în cele din urmă.

„Acest lucru ar putea deveni foarte shakespearian, gândiți-vă la Regele Lear, sau la Imperiul Roman, ca I, Claudius, sau Games of Thrones, foarte repede”, a declarat William Alberque, fost director al centrului de control al armelor din cadrul NATO.

Alexander Vershbow, un fost oficial de rang înalt al SUA și al NATO, a declarat că cel mai probabil scenariu este încă o „tranziție lină” în cadrul actualului cerc de apropiați ai lui Putin – dar a recunoscut că răsturnarea tiranilor poate genera tulburări. „Ar putea exista instabilitate internă”, a spus el, „iar lucrurile devin foarte imprevizibile în sistemele autoritare, în dictaturile personaliste”.

Bristow, fostul ambasador britanic, a avertizat puterile occidentale să nu se amestece în astfel de lupte pentru succesiune: „Cred că trebuie să recunoaștem limitele capacității noastre de a influența aceste rezultate”.

Deși, a recunoscut fostul ambasador, „cu siguranță avem un interes în ceea ce privește rezultatul”.

Puterea dată de armele nucleare

Rusia se află pe cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu mii de focoase care pot provoca fiecare distrugeri masive, moarte și traume asupra unei populații.

Arsenalul a fost mult timp o sursă de putere a Rusiei pe scena mondială și o parte dominantă a imaginii sale globale – timp de ani de zile, posibilitatea unui atac nuclear al Kremlinului a dominat imaginația publică în SUA și în alte părți.

Într-o perioadă de incertitudine a conducerii, acest arsenal ar putea deveni un simbol râvnit al puterii. Acest lucru ar pune accentul pe protectorul nuclear al armatei ruse, cea de-a 12-a Direcție principală, sau GUMO.

„Există o posibilitate reală”, a spus Alberque, „că ar exista o competiție mortală – competiție care să includă persoane care încearcă să mobilizeze diferite părți ale armatei – în special al 12-lea GUMO care controlează arsenalul nuclear al Rusiei.”

Regiuni necinstite

Rusia este cea mai mare țară din lume, care se întinde pe 11 fuse orare și urcă din Caucaz până în Arctica.

În timp ce Putin poate părea că deține o stăpânire despotică asupra întregii întinderi, există o serie de republici rusești cu legături mai slabe cu Moscova – și unele cu figuri politice ambițioase. Un vid de putere într-o capitală îndepărtată ar putea reprezenta o deschidere pentru liderii locali pentru a prelua mai mult control.

În timp ce majoritatea analiștilor cred că Federația Rusă ar rămâne în mare parte unită printr-o bătălie pentru controlul Kremlinului, ei recunosc că guvernul rus se teme de mult timp de fragmentare.

Marea greseala facuta de Vladimir Putin. Ii tradeaza si pe cei care au vrut sa-l ajute. De cine se arata nemultumit
Vladimir Putin si Ramzan Kadirov

În cazul unor astfel de lupte între facțiuni, toți ochii vor fi ațintiți asupra lui Ramzan Kadîrov, conducătorul brutal al Republicii Cecene.

„Își aruncă el greutatea în spatele unei facțiuni concurente? Sau spune: Sunt mulțumit cu un deceniu de subvenții masive din partea Rusiei – acum hai să ne despărțim și probabil că pot conduce Cecenia și Daghestan; pot avea propriul meu imperiu aici?”, a declarat Alberque, în prezent director la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Invazia Moscovei în Ucraina s-ar putea, de asemenea, să se întoarcă pentru a bântui Kremlinul.

Vershbow, fost ambasador american în Rusia, a declarat că există o „probabilitate scăzută” de dezintegrare, dar a remarcat că, „în mod ironic”, anexarea de către Putin a unor zone din estul Ucrainei „ar putea fi citată ca un precedent de către liderii separatiști din interiorul Federației Ruse, pentru a spune granițele sunt acum în discuție”.

O revenire a dezbaterii privind resetarea

Odată ce o nouă echipă de conducere va fi instalată, atunci vor începe dezbaterile politice cele mai anevoioase pentru guvernele occidentale.

Cu Putin în afara scenei politice, unii oficiali – în special în Europa de Vest – pot susține că există o oportunitate de a crea o nouă relație cu Moscova.

Statele Unite au oferit Rusiei, în mod infamant, un buton simbolic de „resetare” la începutul președinției lui Barack Obama, doar pentru a vedea cum relațiile se deteriorează și mai mult. Iar Germania a predicat ani de zile evanghelia angajamentului economic cu Rusia, doar pentru a declara un „Zeitenwende” istoric, sau punct de cotitură, după invazia Moscovei.

Inevitabil, aripa estică a NATO ar deplânge astfel de deschideri. Ei ar argumenta că „Rusia nu se schimbă niciodată”, a spus Alberque, și ar face apel la aliați să nu se retragă de la poziția mai asertivă a NATO adoptată de la începutul războiului.

Ministrul polonez al Apărării Naționale, Mariusz Błaszczak, a făcut exact această afirmație pentru Politico.

„Rusia în varianta cu țarul ca lider era la fel ca Rusia în varianta cu un secretar general al partidului comunist ca lider, iar acum este la fel ca Vladimir Putin ca lider”, a spus el.

„Ceea ce este important din perspectiva noastră”, a adăugat el, „este să izolăm Rusia”.

Deocamdată, nu există un succesor așteptat al lui Putin. Dar oficialii spun că se așteaptă la un regim cu o ideologie similară – sau unul chiar mai extremist.

Reactia Kremlinului dupa ce Ucraina si Moldova au primit statutul de candidate la UE. „Cred ca cu cat par mai antirusi, cu atat europenii ii plac mai mult”

Jānis Garisons, un secretar de stat leton, a subliniat că Vladimir Putin a întemnițat deja criticii – și posibili viitori lideri – precum Alexei Navalny, și că doar mai mulți adepți ai liniei dure din exterior sunt gata să intervină.

„Singurele persoane care îl critică” și care nu sunt în închisoare ”sunt din aripa dreaptă”, a spus Garisons.

„Nu ar trebui să cădem victimă unei junte sau a unui grup de oameni care vin în față spunând că vor o resetare”, a declarat Ben Hodges, fost comandant al armatei americane din Europa, „dacă este în continuare la fel”.

O diferență majoră de data aceasta este că Europa este acum mai puțin dependentă economic de Moscova, reducând un stimulent cheie pentru reangajare.

„Am parcurs un drum lung pentru a nu mai cumpăra de la Rusia”, a declarat un diplomat de rang înalt din UE, care a vorbit sub rezerva anonimatului. „Ar mai rămâne doar problema armelor nucleare – dar aceasta va fi în mare parte cu americanii.”

Un alt semnal pe care liderii occidentali îl pot căuta este dacă un succesor al lui Putin cooperează cu organizațiile internaționale care încearcă să urmărească în justiție crimele de război rusești din Ucraina – o posibilitate, desigur, care pare îndepărtată.

„Doar o Rusie hotărâtă să coopereze, nu ar reprezenta o amenințare pentru Europa”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavský.

Cu toate acestea, pentru toate ipotezele conform cărora o Rusie cooperantă este departe, mai mulți actuali și foști oficiali au avertizat că guvernele occidentale trebuie să combine descurajarea cu un efort pe termen mai lung pentru a implica societatea civilă rusă.

Alianța occidentală, a spus Bristow, trebuie să ia în considerare „cum să ajungem la societatea rusă dincolo de Kremlin, la următoarea generație de politicieni, gânditori, intelectuali, profesori, oameni de afaceri ruși, pentru a le expune o viziune alternativă la cea pe care o au”.

„Senzația mea”, a adăugat el, „este că destul de mulți oameni din Rusia ar dori să facă acest lucru”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...