Viața de român în Olanda – cum suntem primiți în acest stat și câți români locuiesc aici

Emanuela Pană 30.10.2020, 21:00

Fie că vorbim de Germania, Anglia sau Olanda, tot mai mulți români aleg să emigreze pentru a găsi condiții de viață mai bune. Un fel de exod care amenință viitorul economic al României. În acest articol vă vom vorbi puțin despre felul în care văd ai noștri traiul în Țara Lalelelor, cum sunt primiți și câți s-au stabilit acolo.

Viața de român în Olanda

Pare-se că viața e mai frumoasă în altă parte sau pur și simplu condițiile sunt mai bune, căci tot mai mulți români pleacă în alte state, unii îngropând în amintire meleagurilor natale. Mulți dintre ei aleg ca destinație Olanda, țara cu 470 de persoane pe un kilometru pătrat și, totodată, una dintre cele mai dens populate din lume. În timp ce unii își fac bagajele și aterizează pe aeroporturile Olandei, alții părăsesc țara, principalul motiv al emigraţiei olandeze fiind suprapopularea.

Despre olandezi se spune că sunt, în general, direcţi, considerându-se persoane deschise și tolerante. Regatul Țărilor de Jos este un loc în care românii nu sunt primiți tocmai cu brațele deschise, individualismul și superficialitatea fiind o caracteristică a poporului olandez, potrivit Cătălinei Roibu, o persoană implicată activ în comunitatea românească din Olanda.

„Mă sperie aici cel mai mult curentul acesta individualist care nu există doar în Olanda, ci cam în tot spațiul vestic. E bine într-un fel că nu se uită oamenii la tine pe stradă, doar că nimeni nu mai vede atunci când oamenii au nevoie de ajutor. Și fiind și extrem de pragmatici, deviza lor e ceva de genul: «ai plecat la drum cu 5 valize înseamnă că poți să le duci, de ce te-aș ajuta eu». Înainte să folosesc exclusiv bicicleta, îmi purtam fata în cărucior și foloseam transportul public. Se întâmpla ca scara rulantă și liftul din gări să nu funcționeze. Absolut nimeni nu se oferea să mă ajute cu căruciorul, eram nevoită să îi trag efectiv de mânecă“, a povestit Cătălina, într-un interviu pentru danarozmarin.com.

Ea a adăugat următoarele „aici se merge mult pe o aparență de pozitivitate și voie bună care e ok, nu zic nu, dar e extrem de superficială. De exemplu de întâlnești cu cineva pe stradă, din vorbă în vorbă afli că i-a murit de curând bunicul, te perpelești să îi oferi compasiunea ta, omul insistă că e ok, nu s-a întâmplat nimic, de ce să facem caz de o moarte, hai să vorbim mai bine despre niște nimicuri cotidiene“.

Citește și: Cât se câștigă în agricultură în Germania și ce muncitori preferă angajatorii nemți

Câți români locuiesc în Țara Lalelelor

Olanda, recunoscută drept Țara Lalelelor și a Morilor de Vânt, găzduiește în jur de 15.000 de români, potrivit Biroului Central Olandez de Statistică.

Câți români locuiesc în Țara Lalelelor
Câți români locuiesc în Țara Lalelelor

Biciletele sunt un alt simbol al Olandei, ele numărând aici 18 milioane, de două ori mai multe decât autoturismele. Întrebată fiind care sunt apectele pozitive ale unui trai printre olandezi, românca a vorbit despre deplasarea cu ajutorul bicicletelor și lipsa de opulență a oamenilor.

„În ziua aceea am descoperit cât de mult ador bicicleta mea. În ultimii ani în București am folosit în majoritatea timpului doar mersul pe jos și transportul public pentru a mă deplasa între casă și serviciu. Nu sunt deloc o mare amatoare de fâțâit prin oraș cu mașina personală astfel încât bicicleta mi se pare cel mai bun mijloc de transport în Amsterdam, mai ales ținând cont de dimensiunile orașului și de infrastructura extraordinară pentru bicicliști. Fac totul cu bicicleta, merg oriunde și aproape oricât, îmi pun fata în spate, facem kilometri întregi împreună, îmi dă o libertate incredibilă. (…)

Îmi place apoi lipsa de opulență a oamenilor cu o situație financiară și socială bună. E o mare diferență aici față de România. Oamenii cu bani în România sunt în marea lor majoritate noi îmbogățiți, fără prea multă educație, cultură, valori, ei devin stridenți în spațiul public, deranjează ochiul și poate auzul. Aici, cu câteva excepții, aproape nu îți dai seama cine are și cine nu prea“, a mai spus Cătălina Roibu, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...