Veștile care îi întristează pe fumători. Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie

Beatrice Dumitru 20.03.2023, 19:37
Veștile care îi întristează pe fumători. Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie

Luna aprilie vine cu prețuri mai mari la țigări, iar fumătorii vor fi nevoiți să scoată mai mulți buni din buzunar pentru acest viciu. Ministerul Finanțelor a publicat la începutul lunii martie nivelul noii accize pentru țigarete, valabil timp de un an de zile, începând de la 1 aprilie.

Cât va costa un pachet de țigări

În perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv, acciza specifică pentru ţigarete este de 459,386 lei/1.000 ţigarete, dar aceasta va crește. Astfel, nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024, inclusiv, este de 493,988 lei/1.000 de ţigarete. Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem.

În aceste condiții, fumătorii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru că în mai puțin de două săptămâni prețul pentru un pachet de țigări va crește. Astfel, țigarile se scumpesc de la 1 aprilie cu 0,3-0,5 lei pe pachet, după majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro/1.000 țigarete.

Veștile care îi întristează pe fumători. Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie
Tigările se scumpesc de la 1 aprilie.

Țigările s-au mai scumpit la începutul anului

Țigările s-au mai scumpit o dată în ultimele trei luni, după ce cei mai mari producători din România au crescut prețurile. Astfel, grupul japonez Japan Tobacco International (JTI) a scumpit începând cu 10 ianuarie prețul țigărilor pe care le comercializează în țara noastră cu 50 de bani pe pachet, după ce British American Tobacco (BAT) aplicase o majorare cu 50 de bani la prețul țigărilor, la finalul anului 2022.

Practica în piață este ca, mai înainte să intre în vigoare un nou regim al accizelor, distribuitorii să facă scumpiri intermediare, pentru ca majorarea prețului să nu fie brutală.

Precedenta scumpire a țigărilor a fost făcută în septembrie. În total, 2022 a adus, pe medie, 1 leu în plus pe fiecare pachet de țigări. În ultimii 10 ani, prețul mediu al unui pachet de țigări vândut în România s-a dublat, de la 11 lei la 21 lei.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...