Veşti triste de la experţi. Scumpirile în România sunt abia la început. Ce urmează e îngrijorător

Beatrice Dumitru 02.11.2021, 13:20
Veşti triste de la experţi. Scumpirile în România sunt abia la început. Ce urmează e îngrijorător

Pandemia de coronavirus a dat economia României peste cap. Cetățenii au resimțit din plin scumpirile la alimente dar și la produsele nealimentare, care depășesc bugetul lor. Toate acestea sunt cauzate de creșterea prețurilor la energie, gaze și carburanți. Dar specialiștii avertizează că vârful scumpirilor nu a fost atins încă.

Efectele plafonării prețurilor la energie și gaze se vor vedea la primăvară

Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în ultimele luni. La fel și gazele. De la 1 octombrie, unul dintre cei doi mari distribuitori de gaze din România a mărit prețurile cu 38%. Pentru a veni în ajutorul cetățenilor,  Guvernul a decis plafonarea prețurilor la energie și gaze.

Specialistul spune că decizia nu va face decât să amâne inflația, care va crește atunci când aceaste măsuri își vor înceta efectele. În luna septembrie, inflația era de 6,3%, dar economiștii anticipează că până la finalul anului va crește la 7,3%. Punctul critic va fi atins în aprilie 2022, când va urca la 8%.

Veşti triste de la experţi. Scumpirile în România sunt abia la început. Ce urmează e îngrijorător
Efectele creșteriii prețurilor la gaze și electricitate.

 

„Inflația crește și crește foarte repede, în primul rând din cauza creșterilor la energie, care afectează mai mult coșul de consum din România, pentru că noi avem o pondere mai mare a energie, utilităților, din faptul că avem venituri mai mici. Pericolul major este ca și celelalte prețuri, așa numitele efecte de runda a doua, să crească și ele, deci nu doar prețul la energie. Tocmai de aceea BNR trebuie să ridice dobânda cheie, pentru a limita așteptările inflaționiste”, a declarat Ionuț Dumitru, economist-șef la Raiffeisen Bank, pentru Wall – Street.ro.

Ce soluție are România pentru a ieși din criză

Aceste creșteri de prețuri la gaze și energie au atras alte scumpiri în mai multe ramuri ale economiei. De exemplu, pâinea, carnea, laptele, uleiul și produsele derivate au prețuri mai mari în fiecare lună. În această situație, specialistul este de părere că România nu are altă soluție decît să deschidă noi capacități de exploatare a gazelor.

„Pe termen mediu și lung se pot face lucruri: să creștem oferta de gaze. Să ne hotărâm odată ce facem cu gazele din Marea Neagră. Dacă ne uităm, oferta de gaze din ultimii ani s-a diminuat, noi am ajuns în momentul față să importăm peste 30% din gaze și nu este lună de iarnă, fiindcă și oferta de gaze s-a diminuat”, a mai precizat Ionuț Dumitru.

De asemenea, economistul mai crede că, pe fondul crizei sanitare provocată de coronavirus și al creșterii prețurilor la gaze și energie, România are nevoie de un Guvern stabil, cu susținere în Parlament, deoarece PNRR-ul are nevoie de reforme.

Urmăriți Impact.ro și pe