Veşti rele pentru Liviu Dragnea. A primit verdictul de la judecători. Nu va fi fericit

Nicu Stan 19.10.2021, 12:15
Veşti rele pentru Liviu Dragnea. A primit verdictul de la judecători. Nu va fi fericit

Liviu Dragnea a primit lovitura de grație după verdictul anunțat de judecători. Fostul șef al PSD îşi pusese toate speranţele într-o decizie favorabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă totul s-a năruit. Ce au decis judecătorii de la Instanţa Supremă.

Lovitură de grație pentru Liviu Dragnea. Ce au decis judecătorii ICCJ

Liviu Dragnea mai primește o lovitură dură din partea Justiției. Luni, 18 octombrie, ICCJ i-a respins fostului șef al PSD cererea de revizuire a cauzei în care a fost condamnat, în Dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, pentru 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Trebuie reamintit faptul că în luna ianuarie 2020, un complet al Instanţei Supreme a decis, în majoritate, să respingă ca inadmisilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinței penale nr.377/21.06.2018 a ICCJ – Secția Penală pronunțată în dosarul nr.2628/1/2016.

Liviu Dragnea si Irina Tanase, iubita lui
Liviu Dragnea si Irina Tanase, iubita lui

Liviu Dragnea a făcut apel

Atunci, Liviu Dragnea, prin intermediul avocatului său, a atacat cu apel decizia judecătorilor de la ICCJ, scrie justnews.ro.

“d.p.349/Respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuentul Dragnea Liviu Nicolae împotriva sentinței penale nr. 3 din data de 12 ianuarie 2021 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secția Penală, în dosarul nr. 2999/1/2020.

În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelantul revizuent la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul revizuent, în cuantum de 160 lei, rămâne în sarcina statului”, este verdictul instanței.

Când a depus Liviu Dragnea acțiunea

Acţiunea a fost depusă de către Liviu Dragnea în luna noiembrie a anului 2020, în contextul în care ICCJ îi respinsese anterior fostului șef al PSD alte căi extraordinare de atac împotriva condamnării, cum ar fi recursul în casaţie, contestaţia în anulare, precum și un recurs în drept intitulat ”habeas corpus”.

Revizuirea unei hotărâri judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi solicitată în următoarele condiţii:

”-s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză;

-hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declaraţia unui martor, opinia unui expert sau pe situaţiile învederate de un interpret, care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influenţând astfel soluţia pronunţată;

-un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecăţii sau după pronunţarea hotărârii, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;

-un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;

-când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia;

-hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate”, potrvit Codului de procedură penală (art. 453).