Vești proaste de la economiști. Recesiunea din zona euro pare acum aproape inevitabilă

Mihnea Tălău 19.09.2022, 11:44
Vești proaste de la economiști. Recesiunea din zona euro pare acum aproape inevitabilă

Riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din iulie 2020, în condițiile în care crește îngrijorarea că o criză energetică în timpul iernii va provoca o scădere a activității economice.

Europa se confruntă cu rate record ale inflației

Economiștii intervievați de Bloomberg plasează acum la 80% probabilitatea a două trimestre consecutive de contracție în următoarele 12 luni, față de 60% într-un sondaj anterior. Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar și una dintre cele mai expuse la reducerea livrărilor de gaze naturale, este posibil să se contracte încă din acest trimestru.

Gospodăriile și companiile din Europa se pregătesc pentru posibilitatea raționalizării energiei după ce Rusia a redus livrările de gaze către regiune și se confruntă deja cu rate record ale inflației și cu alte blocaje în aprovizionare. Sondajele de opinie din mediul de afaceri semnalează că activitatea se contractă din iulie, cu puține semne de îmbunătățire pe termen scurt.

În prezent, se așteaptă ca inflația să atingă un vârf de 9,6% în ultimele trei luni ale anului, de aproape cinci ori mai mare decât obiectivul Băncii Centrale Europene (BCE). Respondenții nu o văd apropiindu-se de ținta de 2% până în 2024.

Rata anuala a inflatiei a urcat la 6,3% in septembrie

Specialiștii spun că economia zonei euro va stagna

Deși oficialii BCE au prezis că economia zonei euro va stagna, nu se va contracta, atunci când au actualizat politica în această lună, aceștia au tras un semnal de alarmă din ce în ce mai puternic cu privire la perspectivele de creștere și inflație ale regiunii. Președintele Christine Lagarde și colegii săi au justificat majorările mai mari ca semn al determinării lor de a domoli creșterea prețurilor, deși economiștii consideră că timpul lor se scurge pentru a lua astfel de măsuri.

Respondenții văd în prezent că BCE își va întrerupe mai devreme ciclul de majorare a ratelor, dar va majora ratele dobânzilor până la un vârf de 2% pentru rata de depozit până în februarie. Mai mult de jumătate dintre ei se așteaptă la o majorare de 75 de puncte de bază la următoarea ședință de politică monetară a BCE din octombrie.

Economistul-șef Philip Lane a declarat săptămâna trecută că majorarea neobișnuit de mare a ratei dobânzii de către BCE în această lună a fost „adecvată”, semnalând în același timp că măsurile viitoare vor fi probabil mai mici. Alți oficiali ai BCE au declarat pentru Bloomberg, după ultima decizie, că nu exclud o nouă majorare de 75 de puncte de bază.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...