Vești importante pentru toți bugetarii. Se anunță noi concedii pentru angajați. Codul Muncii va fi modificat

Ana Anitoiu 21.09.2022, 11:50
Vești importante pentru toți bugetarii. Se anunță noi concedii pentru angajați. Codul Muncii va fi modificat

Codul Muncii și Codul Administrativ vor fi modificate în avantajul tuturor bugetarilor. Salariații vor avea noi concedii, conform unui proiect ce a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților. Alte schimbări se referă la posibilitatea angajaților la stat de a lucra de acasă.

Ce noi concedii vor avea angajații

Conform proiectului adoptat de Camera Deputaților, angajații au dreptul la un concediu de cinci zile lucrătoare, într-un an calendaristic, pentru îngrijirea unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași casă și are nevoie de sprijin din cauza unei probleme medicale grave.

Concediul de îngrijitor ar putea avea o perioadă mai mare de cinci zile, prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă. Perioada acestui concediu nu este inclusă în cea a concediului de odihnă anual și se ia în calcul ca vechime în muncă și în specialitate.

Deputații au mai stabilit că prin derogare de la lege, angajații care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurate, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fără plata contribuției.

Perioada concediului de îngrijitor este luată în calcul la stagiul de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru incapacitate temporară de muncă acordate conform legislației în vigoare.

Vesti importante pentru toti bugetarii. Se anunta noi concedii pentru angajati
Noi concedii pentru angajati

Ce amenzi se vor putea da pentru neacordarea acestor concedii

Angajatorii care nu acordă concediile de îngrijitor acelor salariați care îndeplinesc condițiile pentru a le primi pot fi sancționați, conform proiectului, cu o amendă ce pornește de la 4.000 de lei și poate ajunge la 8.000 de lei.

Condițiile pentru acordarea acestui tip de concediu se stabilesc printr-un ordin comun al ministrului Muncii și Solidarității Sociale și al ministrului Sănătății.

Totodată, potrivit proiectului adoptat de Camera Deputaților, salariații au dreptul să lipească de la muncă cel mult 10 zile lucrătoare, în cazul unei situații de urgență familială cauzată de o boală sau un accident. Angajații trebuie să informeze angajatorii și să recupereze perioada ulterior.

De asemenea, aceleași amenzi pot fi date, potrivit proiectului, și angajatorilor care nu oferă concediu paternal, la solicitarea scrisă a salariaților. Acordarea acestui tip de concediu nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă.

Bugetarii vor putea lucra de acasă

Deputații au introdus mai multe articole noi la Codul Administrativ. Unul dintre acestea prevede că funcționarii publici vor putea lucra și în regim de telemuncă, precum și în regim de muncă la domiciliu, în anumite condiții.

Activitatea în regim de telemuncă nu poate avea o durată mai mare de cinci zile pe lună. Aceasta se poate aproba pentru angajații care au copii mai mici de 11 ani, celor care îngrijesc o rudă, celor care au o stare de sănătate ce nu le permite deplasarea sau care au activități dintre cele stabilite ca putând fi realizate prin telemuncă.

Bugetarii care lucrează de acasă pe durata stabilită pierd, însă, sporurile pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, conform actului normativ adoptat de Camera Deputaților, care este for decizional. Proiectul merge la promulgare la președintele țării, Klaus Iohannis.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...