Veşti crunte pentru români. Se anunţă un an greu pentru pensionari şi angajaţi: „Trebuie să tăiem de undeva”

Stan Filon 25.01.2021, 18:03
Veşti crunte pentru români. Se anunţă un an greu pentru pensionari şi angajaţi: „Trebuie să tăiem de undeva”

Vin vești proaste pentru pensionari sau bugetari! Coaliția aflată la guvernare caută soluții pentru realizarea bugetului pentru anul 2021, însă nu s-a ajuns încă la un acord. Surse din coaliție au mărturisit pentru Digi 24 că ”trebuie să se taie de undeva”.

Guvernul Cîțu ”trebuie să taie de undeva”, pentru a face bugetul pe 2021

Așadar, majorarea pensiilor prognozată pentru acest an este în pericol, dacă Guvernul Cîțu va decide să facă rost de bani chiar din drepturile pensionarilor. Aceștia au avut anul trecut o creștere a punctului de pensie de doar 14%, deși legea spunea că majorarea trebuie să fie de 40%, iar ministrul Muncii anunța că și anul acesta punctul de creștere urmează să crească.

Pensionarii ar trebui să se bucure anul acesta de o creștere de 8%, însă recent s-a aflat c majorarea ar putea fi de doar 3%, însă nici aceasta nu este sigură, mai ales că nu sunt bani la buget. Liderii coaliției au avut luni o nouă discuție pentru realizarea bugetului pe anul 2021.

Guvernul Citu ”trebuie sa taie de undeva”, pentru a face bugetul pe 2021
Guvernul Citu ”trebuie sa taie de undeva”, pentru a face bugetul pe 2021

Majorarea pensiilor, în pericol?

Legea bugetului ar fi trebuit finalizată până la sfârșitul lunii ianuarie, astfel încât bugetul să fie adoptat pe 4 februarie, dar surse din coaliție au declarat pentru Digi24.ro că ”cel mai probabil” data de 4 februarie va fi depășită, pentru că încă se caută soluții astfel încât bugetul să se încadreze într-un deficit de 7,2%.

”Cel mai probabil bugetul nu va fi gata săptămâna aceasta. Trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 7 – 7,2%. Trebuie să tăiem de undeva”, au declarat sursele respective.

Bugetul pentru anul 2021 are două priorități: investițiile și sănătatea, după cum a mărturisit chiar premierul Florin Cîțu. ”Suntem încă în pandemie, nu am scăpat de pandemie, la aceasta s-a adăugat şi campania de vaccinare, resursele suplimentare pentru plata vaccinului, bineînţeles, dar şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare, deci bugetul de aici a pornit”, a afirmat Cîţu.

Raluca Turcan vrea recalcularea pensiilor

Premierul Florin Cîţu a spus că deja costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte  cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut. Acestă sumă ar putea crește însă și mai mult, deoarece ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus recent că pensiile trebuie recalculate.

”Vom recalcula pensiile astfel încât să aibă la bază principiul contributivității și o formulă care să asigure plata pensiilor pe termen lung: contributivitate, echitate și sustenabilitate, sunt cele trei principii pe care le vom respecta (…) Aș vrea să nu semănăm panică și neîncredere în oameni. La începutul anului trecut erau calculate restanțe de aproximativ 20.000 de dosare restante. Avem 20 de dosare dificile și 70 de dosare în lucru. Există capacitatea de efort puternic pentru a recalcula dosarele de pensie. Dacă suplimentăm personalul, vom reuși să finalizăm procesul de recalculare a pensiilor”, declara Raluca Turcan, la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...