Plaje noi în Eforie Sud. Vesti bune pentru turiștii care vor veni în vacanță la Eforie Sud. În maxim doi ani, statiunea se va bucura de plaje nou nouțe, iar cele vechi vor fi și ele lărgite la fel ca cele din Mamaia si Năvodari. În prezența ministrului mediului au fost astăzi demarate lucrarile de lărgire și protectie a plajelor din zona cordonului litoral Eforie nord – Eforie sud. Lucrările fac parte dintr un proiect mai amplu în valoare de peste 800 de milioane de lei finanțat din fonduri europene.
Eforie Sud a fost una din cele mai vitregite stațiuni dacă ne referim la suprafața de plajă. Acestea erau extrem de înguste, iar pe alocuri chiar dispăruseră în mare. Acum însă situația se va schimba. După Mamaia si Năvodari, și la Eforie au demarat lucrari similare de lărgire a plajelor. Lucrările se fac în baza unui contract de proiectare şi execuţie încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa. Proiectul ce vizează zona stațiunii Eforie Sud se ridică la aproaximativ 130 de milioane de euro.
Se vor folosi peste 4 milioane de metri cubi de nisip pentru a se asigura stabilitatea plajei și a malului. Proiectul este parte dintr un program mai larg. S-au obtinut toate avizele și acordurile necesare inclusiv autorizații de demolare pentru digurile care trebuie să dispară. In acest proiect, toate digurile degradate vor fi demolate iar noile diguri vor fi mai lungi de peste 300m, plaja va avea o lățime de 100 de metri și o suprafață de 50 de hectare. Avem utilaje performante cu capacitate mare de lucru ca să putem dovedi că putem să terminam un proiect dificil în timpul alocat, a spus Marius Stamat, reprezentant firma contructor.
Lucrările au fost demarate la prima oră a dimineții în prezența ministrului mediului. Tantzos Barna a subliniat necesitatea implementării acestui proiect mai ales în zone grav afectate de eroziunea costieră asa cum este Eforie Sud.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Vrem sa avem un litoral modern pus la punct si care sa protejeze biodiversitatea . vom ave apeste 29 de hectare de biodiversitate, ceea ce va fi foarte important pentru romania. Se va creea o oază care va fi foarte interesantă pentru oamenii de stiintadar vrem să demonstrăm că în acelasi timp nu distrugem nimic ci creem o biodiversitate. Vom ajunge să avem un litoral românesc reconstruit și redat cetățenilor, a spus și Tanzos Barna, ministrul mediului.
Șapte diguri noi vor fi construite în zona Eforie Sud, după ce cele vechi au primit deja aviz de demolare, iar ulterior se va trece la procesul de înnisipare a plajelor pe o distanță de aproape 6 kilometri lungime. La final vechile suprafețe de plajă se vor lăți cu până la 100 de metri, iar pe alocuri vor apărea plaje noi, care vor avea aproximativ aceeași lățime. Atât constructorul, cât si beneficiarul, adică administrația bazinală dobrogea litoral au luat în calcul înclusiv apariția unor situații neprevăzute, precum descoperirea de situri arheologice, epave sau comori antice.
Proiectul a beneficiat de un studiu arheologic, a fost identificat un sit, doar o ambarcațiune antică. A fost luată în evidență și urmează sa fie luate măsurile de protejare ca orice alt obiectiv de acest gen. Soluțiile de implementare sunt încă în discuții cu Ministerul Culturii, a declarat Nicușor Buzgaru, director adjunct ABDL Constanța.
Până în 2023 România va câștiga peste 200 de hectare de nisip. Valoarea totală a proiectului de lărgire și protejare a plajelor de pe litoralul românesc se ridică la 840 de milioane de euro, 85% din fonduri fiind asigurate de Uniunea Europeană.