Vești bune pentru șoferi. Invenția unui român care face totul mult mai simplu

Raluca Juncu 08.08.2020, 15:09
Vești bune pentru șoferi. Invenția unui român care face totul mult mai simplu

Un student de la Facultate de Inginerie din Galați a creat un sistem inteligent prin care vine în sprijinul șoferilor în trafic care vor putea să identifice din timp mașinile serviciilor de urgență.

Invenția inteligentă a unui student din Galați. Cum pot șoferii detecta din timp mașinile de poliție sau ambulanțele

Daniel Plângău, în vârstă de 22 de ani este student în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galați, la specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor. Recent, tânărul a creat un sistem bazat pe Inteligență Artificială (AI) care identifică sunetele emise de mașinile de urgență de la poliție, ambulanță, pompieri, jandarmerie sau SMURD care avertizează din timp șoferii să elibereze drumul pentru a le acorda prioritate pe străzile și drumurile naționale, notează adevarul.ro.

Studentul s-a inspirat din viața cotidiană, unde a observat că se produc multe accidente rutiere din cauza faptului că șoferii din trafic nu aud la timp sirenele mașinilor de salvare sau poliție.

Daniel Plângău, studentul din Galați care a creat sistemul bazat pe AI pentru a-i ajuta pe șoferi. Foto: Valentin Trufașu/ Adevarul
Daniel Plângău, studentul din Galați care a creat sistemul bazat pe AI pentru a-i ajuta pe șoferi. Foto: Valentin Trufașu/ Adevarul

„Veneam de la un concurs cu maşina şi, pentru că bătea vântul, ne-am trezit în situaţia de a nu auzi o ambulanţă care venea din spatele nostru şi nu i-am acordat prioritate, aşa cum trebuia să se întâmple. Aşa mi-a venit ideea să concep un dispozitiv care să avertizeze şoferii când se apropie maşinile de Poliţie, de Ambulanţă şi Pompierii“, spune acesta.

În două săptămâni, Daniel a creat un algoritm care distinge mii de sunete extrase din exterior, care pot fi montate prin intermediul unor microfoane încorporate în spoilerele sau în oglinzile laterale ale mașinii.

„A creat un sistem compus din mai multe microfoane, care se amplasează în exteriorul caroseriei auto, şi un minicalculator, care analizează sunetele din afara maşinii şi detectează de la câţiva zeci de metri apariţia semnalelor sonore emise de maşinile serviciilor de urgenţă. Se întâmplă de multe ori ca şoferul să nu audă aceste semnale sonore din cauza configuraţiei clădirilor, dacă vorbim de oraşe, sau pentru că ascultă muzică mai tare, vorbeşte la telefon sau cu un alt pasager. Sistemul creat de Daniel îi pune practic în gardă pe şoferi când se apropie maşinile de Poliţie sau Ambulanţa, ca să le acorde prioritate“, explică Florin Marin Bogdan, doctor inginer şi coordonatorul Cercului Ştiinţific.

Urmăriți Impact.ro și pe